ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βρύα φθηνοί βιοδείκτες αστικής ρύπανσης

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να μετρηθούν οι επιπτώσεις των αλλαγών στην ατμόσφαιρα.

Οι αλλαγές στα βρύα διαμορφώνονται σε περιοχές με υψηλή ρύπανση αζώτου και ξηρασία και παρέχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε μεγάλους βιοδείκτες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα ευαίσθητα βρύα, τα οποία βρίσκονται σε βράχους και δέντρα στις πόλεις όλου του κόσμου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να μετρήσουν τις επιπτώσεις των αλλαγών στην ατμόσφαιρα και θα μπορούσαν να αποδειχθούν τρόπος χαμηλού κόστους για την παρακολούθηση της αστικής ρύπανσης, σύμφωνα με επιστήμονες από την Ιαπωνία.

Τα βρύα, ως «βιοδείκτες», ανταποκρίνονται στη ρύπανση και στην ξηρασία, αλλάζοντας σχήμα, πυκνότητα ή και εξαφανίζονται, επιτρέποντας έτσι στους επιστήμονες να υπολογίσουν τις μεταβολές της ατμόσφαιρας, σύμφωνα με τον καθηγητή Γιοσιτάκα Όισι (Yoshitaka Oishi), από το Νομαρχιακό Πανεπιστήμιο Φουκούι ( Fukui Prefectural University).

«Αυτή η μέθοδος είναι πολύ αποδοτική από πλευράς κόστους και ιδιαίτερα σημαντική για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες», τόνισε ο καθηγητής.

«Τα βρύα είναι ένα κοινό φυτό σε όλες τις πόλεις. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μέθοδο σε πολλές χώρες. Έχουν μεγάλη δυνατότητα να αποτελέσουν βιοδείκτες», επισήμανε ο Όισι, ο οποίος χρησιμοποιήσε και ανέλυσε κάπου 50 είδη βρύων.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Landscape and Urban Planning, περιέγραψαν τον τρόπο, με τον οποίο μελέτησαν την επίδραση της ρύπανσης του αζώτου, της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και της ξηρασίας στα βρύα, τα οποία βρέθηκαν σε μια περιοχή τριών χιλιομέτρων, στο βορειοδυτικό Τόκιο.

Η έρευνά τους έδειξε ότι υπήρχε έντονο «άγχος» ξηρασίας σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης με άζωτο, οι οποίες ανέφεραν ανησυχία σχετικά με τον αντίκτυπο στην υγεία και στη βιοποικιλότητα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να μετρήσουν αποτελεσματικά την καθαρότητα του αέρα που επηρεάζει τον αριθμό των τύπων των βρύων, καθώς τα επίπεδα μόλυνσης στην περιοχή του δείγματος δεν ήταν αρκετά υψηλά.

«Αν η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σοβαρή, η καθαρότητα αξιολογείται επίσης από τα βρύα … η αλλαγή τους είναι πολύ διαφορετική ανάλογα με το περιβαλλοντικό πρόβλημα», σημείωσε ο καθηγητής.

Οι επιστήμονες τόνισαν στη μελέτη τους ότι τα βρύα, τα οποία απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά από το άμεσο περιβάλλον τους, είναι φθηνότερη μέθοδος περιβαλλοντικής αξιολόγησης από άλλες και μπορούν επίσης να αντανακλούν αλλαγές στα οικοσυστήματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το 88% των κατοίκων της πόλης εκτίθενται σε ετήσια επίπεδα ρύπανσης που υπερβαίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα.

Η Νοτιοανατολική Ασία και η ανατολική Μεσόγειος έχουν τη χειρότερη ποιότητα του αέρα, ακολουθούμενες από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Πηγή: Guardian / Εικόνες Pixabay

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.