ΖΩΗ

Η τέχνη της σκόπιμης ατέλειας!

Καλλιτέχνες και πολιτισμοί ολόκληροι ακολουθούν αυτό το δόγμα!

Η λογική είναι ότι μόνο ο Θεός είναι τέλειος και τα ελαττώματα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ύπαρξης του ανθρώπου.

Έτσι, πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν μάθει να εγκαταλείπουν την άκαμπτη και εμμονική συμπεριφορά της τελειότητας και να αγκαλιάζουν την έννοια της ατέλειας.

Καλλιτέχνες και βιοτέχνες τέτοιων πολιτισμών σκόπιμα έχουν εισαγάγοι λάθη ή ατέλειες στα έργα τους.

Στον πολιτισμό των Ναβάχο, οι υφαντές αφήνουν λίγες ατέλειες κατά μήκος των άκρων ενός σχεδίου, με τη μορφή μιας γραμμής που ονομάζεται «πνευματική γραμμή» ή «οδός πνεύματος».

Οι Ναβάχος πιστεύουν ότι όταν υφαίνουν ένα χαλί, ο υφαντής περιβάλλει ένα μέρος της ύπαρξής του στο ύφασμα.

Η «γραμμή πνεύματος» επιτρέπει σε αυτό το παγιδευμένο μέρος του πνεύματος του υφαντή να βγει με ασφάλεια από το χαλί.

Ακόμη, πιστεύουν ότι μόνο ο Θεός είναι τέλειος και ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιτύχουν το ίδιο τέλειο αποτέλεσμα. Έτσι φροντίζουν να αφήνουν μικρή ατέλεια σε οτιδήποτε δημιουργούν.

Συνήθως, κάποιος πρέπει να κοιτάξει από πολύ κοντά για να βρει την ατέλεια, ώστε να μη μειώνεται την ομορφιά του αντικειμένου.

Θα μπορούσε να είναι ένα χαλαρό κομμάτι του νήματος, ή μια διαφορετική έγχρωμη χάντρα.

Ότι ο Θεός είναι τέλειος και οι άνθρωποι δεν είναι, είναι επίσης μία από τις βασικές αρχές της ισλαμικής αρχιτεκτονικής.

Τα όμορφα διακοσμημένα θολωτά ταβάνια πολλών τζαμιών στον αραβικό κόσμο εμφανίζονται συμμετρικά, αλλά συχνά έχουν μικρές παρατυπίες που δεν είναι αποδεκτές από τους περισσότερους επισκέπτες.

Ακόμη και ο Εθνικός καθεδρικός ναός της Ουάσιγκτον, έχει αρκετές μικρές αρχιτεκτονικές ατέλειες που αποδίδονται σε ένα μεσαιωνικό έθιμο που επεδίωκε να απεικονίσει ότι μόνο ο Θεός μπορεί να είναι τέλειος.

Στην περιοχή Πουντζάμπ της Ινδίας και του Πακιστάν, μια τεχνική κεντήματος που ονομάζεται Φουλκάρι (Phulkari), η οποία σημαίνει «λουλούδια», είναι πολύ δημοφιλής.

Σύνθετα σχέδια που χρησιμοποιούν έντονα χρωματισμένα νήματα υφαίνονται σε σάλια, τουρμπάνια και άλλα ενδύματα από τις γυναίκες για δική τους χρήση ή της οικογένειά τους.

Τα περισσότερα μοτίβα Phulkari είναι ιδιαίτερα προσεγμένα, αλλά μερικές φορές οι γυναίκες εισάγουν μικρές αλλαγές χρώματος ή μοτίβου στην εργασία τους.

Μερικά θεωρούνται ότι προστατεύσουν όποιον φορά το σάλι, από το κακό μάτι. Άλλα είναι ραμμένα για να θυμίζουν σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη δημιουργία ενός υφάσματος, όπως η χαρά της γέννησης του μωρού ή τη θλίψη για το θάνατο ενός συγγενή.

Στην Ιαπωνία, η ενσωμάτωση σκόπιμων ατελειών αποτελεί απαραίτητο συστατικό της τέχνης. Αυτή η αισθητική έννοια είναι γνωστή ως γουάμπι σάμπι (wabi-sabi) και ακολουθείται από τον 16ο αιώνα, τουλάχιστον.

Χαρακτηριστικά της αισθητικής wabi-sabi είναι μεταξύ άλλων η ασυμμετρία και η τραχύτητα. Η αισθητική αυτή μπορεί να είναι εμφανής σε ορισμένα κεραμικά στυλ.

Τα κεραμικά αυτά έχουν σχήματα που δεν είναι αρκετά συμμετρικά και χρώματα ή υφές που φαίνονται να υπογραμμίζουν ένα μη επεξεργασμένο ή απλό στυλ. Συχνά τα κύπελλα τσαγιού κόβονται ή σχίζονται στο κάτω μέρος.

Η λογική του wabi-sabi φαίνεται επίσης στα ρούχα που φορούν οι βουδιστές μοναχοί, τα οποία διαθέτουν ένα συνονθύλευμα χρωμάτων, ως υπενθύμιση της ταπεινής ενδυμασίας που φορούσε ο Βούδας.

Ακόμη και ξύλινα κτίρια είναι κατασκευασμένα με εμφανή ασσυμετρία.

Αυτή η λογική, εκτός από το να αποτίσει φόρο τιμής στον Θεό, ενισχύει την ιδέα ότι υπάρχει ομορφιά στις ατέλειες και ότι η ίδια η ομορφιά είναι ατελής…

Πηγή: Amusing Planet

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.