ΤΟΠΟΙ

Το κάστρο που κανείς δεν ξέρει γιατί χτίστηκε!

Είναι το μοναδικό με οκταγωνικό σχήμα!

Το Καστέλ ντελ Μόντε (Castel del Monte) βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου με θέα την Άντρια, στην Απουλία της Ιταλίας, και θεωρείται από τα πιο παράξενα και μυστηριώδη κάστρα.

Από τον 13ο αιώνα που χτίστηκε, μέχρι σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει ποιος ήταν ο σκοπός της δημιουργίας του και ποια η χρησιμότητα του.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το Castel del Monte έγινε μετά από εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Φρειδερίκου Β, το 1240.

Το κάστρο έχει οκταγωνικό σχήμα, με κάθε μία από τις οκτώ γωνίες να καταλήγουν σε έναν άλλο οκταγωνικό πύργο. Ο γεωμετρικός σχεδιασμός του ήταν πολύ μοναδικός εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για να υποδηλώνουν την αμυντική λειτουργία του. Δεν έχει ούτε τάφρο, ούτε υποθαλάσσια γέφυρα.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι το Castel del Monte δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα κυνηγετικό καταφύγιο.

Υπάρχει μόνο ένα έγγραφο από την εποχή του Φρειδερίκου Β, το οποίο μιλά για την κατασκευή του.  Στο έγγραφο, που χρονολογείται από το 1240, ο αυτοκράτορας έδινε διαταγές να ολοκληρωθούν κάποιες εργασίες στο κάστρο.

Η φύση του έργου δεν ήταν σαφής. Επίσης, δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να αναφέρει ότι ο Φρειδερίκος Β χρησιμοποίησε ποτέ αυτό το κάστρο.

Αντίθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, ήδη από το έτος 1246. Ενώ έγινε καταφύγιο κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας πανώλης.

Το μοναδικό οκταγωνικό σχήμα του κάστρου αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των μελετητών. Ο Φρειδερίκος Β ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή πολλών κάστρων στην Απουλία. Κανένα, εκτός από το Castel del Monte, δεν έχει το οκταγωνικό σχήμα.

Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν ότι το οκτάγωνο είναι ένα ενδιάμεσο σύμβολο ανάμεσα σε ένα τετράγωνο (που αντιπροσωπεύει τη γη) και έναν κύκλο (που αντιπροσωπεύει τον ουρανό).

Ο Φρειδερίκος Β μπορεί να εμπνεύστηκε την κατασκευή αυτού του σχήματος είτε από τον Θόλο του Βράχου στην Ιερουσαλήμ, τον οποίο είδε κατά την έκτη σταυροφορία, είτε από τον καθεδρικό ναό του Άαχεν.

Το κάστρο κάποτε είχε πλούσια διακοσμημένα δωμάτια με μαρμάρινα δάπεδα και κίονες, ψηφιδωτά, πίνακες ζωγραφικής και ταπετσαρίες, αλλά όλα είχαν αφαιρεθεί από βανδάλους τον 18ο αιώνα.

Στη δεκαετία του 1990, το Castel del Monte προστέθηκε στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO ως «μοναδικό αριστούργημα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής».

Πηγή: Amusing Planet και Wikimedia Commons

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.