ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Τα πρόβατα που τρώνε φύκια!

Και κάνουν παρέα με τις φώκιες!

Είναι αρκετά ασυνήθιστο θέαμα πρόβατα να βόσκουν στα βράχια της παραλίας και δίπλα τους να λιάζονται φώκιες. Και, μάλιστα, όταν το μενού τους είναι φύκια από τη θάλασσα.

Αυτά τα πρόβατα έχουν γίνει θρύλος στο Νόρθ Ρονάλντσι (North Ronaldsay), το πιο βόρειο από τα νησιά Όρκνι (Orkney) της Σκωτίας.

Τα πρόβατα βρίσκονται σε ημιάγρια κατάσταση και ανήκουν σε μια πρωτόγονη φυλή, που είναι τμήμα της βορειοευρωπαϊκής φυλής προβάτων με κοντές ουρές και πυκνό τρίχωμα. Εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν εκεί από την Εποχή του Σιδήρου.

Λόγω της απομονωμένης θέσης τους, έχουν εξελιχθεί χωρίς μεγάλη πρόσμιξη από εισαγόμενες ρωμαϊκές και ευρωπαϊκές φυλές. Μοιράζονται μερικά χαρακτηριστικά, με σκανδιναβικά πρόβατα που εισήχθησαν όταν τα νησιά βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Νορβηγών, μεταξύ του 9ου και του 15ου αιώνα.

Το 1832 ανεγέρθηκε στο νησί ένας πέτρινος τοίχος γνωστός ως «ανάχωμα». Σκοπός του ήταν να κρατήσει τα πρόβατα στην ενδοχώρα και μακριά από την ακτή, εμποδίζοντας έτσι να τρώνε τα φύκια, τα οποία οι ντόπιοι μάζευαν, για να βγάλουν ιώδιο.

Όταν η καλλιέργεια ιωδίου κατέστη ασύμφορη, τα πρόβατα εκδιώχθηκαν στο εξωτερικό του τοίχου, προκειμένου να βρουν τρόπο για να τα αποτρέψουν από περιπλάνηση σε χωράφια και κατανάλωση των καλλιεργειών.

Από τότε, τα κοπάδια του νησιού ήταν άγρια. Το ανάχωμα επίσης απροσδόκητα μείωσε τις πιθανότητες της διασταύρωσης, η οποία θα είχε καταστρέψει την γονιδιακή ομάδα μιας ήδη ευάλωτης φυλής.

Ο τοίχος κυκλώνει ολόκληρη την ακτή του νησιού, που είναι 19 χιλιόμετρα, και με ύψος 1,8 μέτρα, θεωρείται και είναι 1,8 μέτρα, καθιστώντας τον έναν από του μεγαλύτερους ξηρούς πέτρινους τοίχους στον κόσμο.

Σήμερα, τα πρόβατα είναι από τις κύριες πτυχές της οικονομίας του νησιού και των 50 κατοίκων που έχουν απομείνει, καθώς προσφέρουν το μαλλί τους, το κρέας και προσελκύουν τουρίστες.

Το μαλλί με τις διπλές στρώσεις του, είναι χοντρό στο εξωτερικό, λεπτό και απαλό στο εσωτερικό, επεξεργάζεται στον μίνι μύλο του νησιού και πωλείται σε όλο τον κόσμο ως νήματα ή πλεκτά.

Το κρέας Ronaldsay θεωρείται μια λιχουδιά λόγω της έντονης γεύσης του, που πολλοί το βάζουν στο ακόμα και στην πλάκα της Βασίλισσας…

Το θέμα, όμως, με αυτά τα πρόβατα είναι ότι πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε χορτάρια από το νησί, καθώς μπορεί να υπάρξει χημική αντίδραση στον οργανισμό με τον χαλκό από τη βασική τους τροφή, που είναι τα φύκια.

Και ο κίνδυνος είναι ορατός, καθώς το «ανάχωμα» έχει καταρρεύσει σε αρκετά σημεία, και δεν μπορούν να το επισκευάσουν οι λιγοστοί κάτοικοι.

Έτσι, κατά καιρούς, γίνεται έκκληση για εθελοντές που θα τον φτιάξουν πάλι, ώστε να διατηρηθεί η φυλή των προβάτων στην κατάσταση την οποία ζει σήμερα.

Πηγή: Atlas Obscura

 

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.