ΤΟΠΟΙ

Η πόλη με τους φοίνικες!

Είναι περισσότεροι από τους ανθρώπους!

Το Έλτσε (Elche), στην Ισπανία, θεωρείται η πόλη των φοινίκων και όχι άδικα, αφού το φοινικόδασος του είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, και από τα μεγαλύτερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η πόλη αυτή στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Ελίκη και ήταν αποικία των Αχαιών. Σήμερα, ζουν 228.300 κάτοικοι και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, υπάρχουν μεταξύ 200.000 και 300.000 δέντρων, διανεμημένα σε εκατοντάδες κήπους.

Τα φοινικόδεντρα βρίσκονται στο Elche για περίπου 2.500 χρόνια. Τα πρώτα φυτεύτηκαν πιθανώς τον 5ο αιώνα π.Χ. από τους Καρθαγένιους, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη νοτιοανατολική Ισπανία.

Αλλά το φοινικόδασος, με τα περίτεχνα συστήματα άρδευσης που υπάρχουν ακόμα και σήμερα, δημιουργήθηκε από τους Άραβες, προς το τέλος του δέκατου αιώνα μ.Χ., οι οποίοι είχαν κατακτήσει μεγάλο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου.

Οι φοίνικες είναι, πλέον, μέρος του αστικού τοπίου της πόλης και οι κήποι τους περιβάλλουν τα σπίτια, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα. Μάλιστα, μερικές φορές αποτελούν φυσικούς φράχτες.

Ιστορικά, οι φοίνικες φυτεύτηκαν για γεωργικούς σκοπούς. Τα δέντρα παρήγαγαν χουρμάδες, ενώ η σκιά που προσέφεραν ήταν ωφέλιμη για την καλλιέργεια λαχανικών.

Καθώς η πόλη εξαπλώθηκε τον 17ο αιώνα, μερικά από τα δέντρα κόπηκαν. Η διαδικασία αυτή επιδεινώθηκε με τη βιομηχανική επανάσταση και την άφιξη της σιδηροδρομικής γραμμής τον 19ο αιώνα.

Με την πάροδο του χρόνου, το φοινικοδάσος έχασε τον γεωργικό του ρόλο και η συγκομιδή των χουρμάδων έγινε απλώς μια δραστηριότητα κυρίως για οικιακή ή πολύ τοπική κατανάλωση.

Επί του παρόντος, ο ρόλος του είναι περισσότερο ως τοπίο και πολιτιστικό αγαθό παρά ως γεωργικό προϊόν.

Αναγνωρίζοντας την πολιτιστική σημασία του, η ​​UNESCO το 2000, χαρακτήρισε το φοινικόδασος ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Πηγή: Amusing Planet

 

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.