ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί μιλάμε στον ύπνο μας;

Κάτι ξέχασε να πει ο εγκέφαλος.

Κάποια στιγμή, σχεδόν όλοι έχουν ξυπνήσει στη μέση της νύχτας από έναν «ξένο» στο κρεβάτι τους.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες δεν έχουν μπορέσει να αποκωδικοποιήσουν πλήρως τον «ύπνο που μιλάει». Αυτό που γνωρίζουν ξεκάθαρα είναι ότι συμβαίνει τεχνικά και πως κάπου μέσα στο ανθρώπινο σώμα σημειώθηκε μια δυσλειτουργία.

Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος ξέχασε να αποσυνδέσει τους εθελοντικούς μύες στο σώμα για τη νύχτα. Όταν ονειρευόμαστε, οι νευρώνες πυρπολούν τον εγκέφαλο και καταργούν τις εντολές στο σώμα, σαν να ήμασταν ξύπνιοι. Η διαφορά είναι ότι αυτοί οι εθελοντικοί μύες -όπως αποκαλούνται- κλείνουν κάποια στιγμή γύρω από την έναρξη του ύπνου REM.

Τότε, είμαστε σε παράλυση. Κι αν οι εθελοντικοί μύες δεν τερματιστούν όπως πρέπει, το σώμα παραλύει εν μέρει. Το αποτέλεσμα; Να κουνιόμαστε, να περπατάμε ή να μιλάμε.

Έχει βρεθεί ότι το άγχος, η κατάθλιψη, η έλλειψη ύπνου αλλά και το υπερβολικό αλκοόλ μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να εκφραστεί ο «ύπνος που μιλάει».

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, «ο ύπνος που μιλάει, δεν αποτελεί προϊόν συνειδητού ή ορθολογικού μυαλού». Έτσι, ακόμη κι αν κάποιος έχει ομολογήσει στον ύπνο του ότι διέπραξε δολοφονία, δεν συλλαμβάνεται και δεν δικάζεται.

Κατά το Ίδρυμα, μια ομιλία στη διάρκεια του ύπνου μπορεί να περιλαμβάνει γεγονότα και εμπειρίες από τη ζωή ενός ατόμου αλλά μπορεί και όλα όσα λέει, να είναι μια νυχτερινή ανοησία.

Και καμιά φορά ας μην εκπλαγούμε από τη φωνή και το ύφος της ομιλίας που δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε. Ο «ύπνος που μιλάει» ίσως έχει πάρει «διαζύγιο» από τη συνείδηση!

Πηγή: Mother Nature Network / Εικόνες Pexels

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.