ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Τα χρυσόψαρα επιβιώνουν για μήνες χωρίς οξυγόνο στα παγωμένα νερά

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι παράγουν… αλκοόλ!

Τα χρυσόψαρα και οι κυπρίνοι μπορούν να επιβιώσουν στην άγρια φύση για πέντε μήνες χωρίς να αναπνέουν οξυγόνο.

Τα ψάρια έχουν αναπτύξει μια σειρά από ένζυμα, που όταν πέφτουν τα επίπεδα του οξυγόνου, βοηθούν να μετατραπούν οι υδατάνθρακες σε αλκοόλ, το οποίο στη συνέχεια να απελευθερωθεί μέσα από τα βράγχια. Με αυτόν τον τρόπο «ξεφορτώνονται» επικίνδυνα προϊόντα.

Για τον άνθρωπο και τα περισσότερα ζώα, η έλλειψη του οξυγόνου μπορεί να αποβεί θανατηφόρα μέσα σε λίγα λεπτά. Μπορούμε να μεταβολίσουμε υδατάνθρακες χωρίς οξυγόνο, αλλά η διαδικασία παράγει τοξικό γαλακτικό οξύ, το οποίο συσσωρεύεται γρήγορα στο σώμα μας.

Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα για τον κυπρίνο, καθώς ζει σε λίμνες στη βόρεια Ευρώπη και στην Ασία που παγώνουν τον χειμώνα. Τα ψάρια πρέπει να επιβιώσουν για μήνες χωρίς οξυγόνο μέχρι να λιώσει ο πάγος την άνοιξη.

Ωστόσο, ο κυπρίνος και το χρυσόψαρο έχουν βρει τον τρόπο: όταν μεταβολίζουν υδατάνθρακες αναερόβια, το τελικό προϊόν δεν είναι γαλακτικό οξύ αλλά αλκοόλ, το οποίο είναι ευκολότερο να αφαιρεθεί από το σώμα τους.

Για «σπάνια προσαρμογή» στο ζωικό βασίλειο έκανε λόγο ο Μάικλ Μπάρενμπρινκ (Michael Berenbrink), από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Όσλο της Νορβηγίας, που διερεύνησε τη βιολογία των κυπρίνων.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports, αυτή η προσαρμογή των ψαριών εξελίχθηκε πριν από 8 εκατομμύρια χρόνια και όπως όλα δείχνουν, τα ψάρια περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα με επίπεδα οινοπνεύματος στο αίμα τους περίπου 55 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιοστόλιτρα.

Και όπως επισημάνθηκε από τους ερευνητές, αν και υπερβαίνουν το όριο κατανάλωσης οινοπνεύματος σε ορισμένες βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, με αυτόν τον παράδοξο τρόπο κατορθώνουν να ζήσουν!

Πηγή: New Scientist / Εικόνες Pixabay

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.