ΜΟΥΣΕΙΑ

Το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο

Το 1951 χρησιμοποιήθηκε, για πρώτη φορά, πυρηνικός αντιδραστήρας για δοκιμαστική παραγωγή μικρής ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε μια έκταση κάπου 2.330 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην έρημο του ανατολικού Αϊντάχο, βρίσκεται η πανεπιστημιούπολη του Εθνικού Εργαστηρίου του Αϊντάχο.

Μεγάλο τμήμα της είναι κλειστό για το κοινό εκτός από ένα μικρό μέρος, όπου μπορεί κανείς να δει ό,τι έχει απομείνει από τον πρώτο πυρηνικό σταθμό στον κόσμο.

Το Εθνικό Εργαστήριο του Αϊντάχο έχει συμμετάσχει στην πυρηνική έρευνα εδώ και εβδομήντα χρόνια. Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα σχετικά με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και το πώς συμπεριφέρονται, ξεκίνησαν από εκεί.

Περισσότεροι από 50 πυρηνικοί αντιδραστήρες -ανάμεσά τους ο πρώτος πυρηνικός σταθμός για ηλεκτρική ενέργεια αλλά και η μονάδα παραγωγής ενέργειας για το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιο στον κόσμο- κατασκευάστηκαν σ΄ αυτόν τον χώρο.

Το Εργαστήριο πέρασε στη ιστορία το απόγευμα της 20ής Δεκεμβρίου του 1951, όταν μια σειρά τεσσάρων λαμπτήρων 200 βατ φώτισαν ένα κτίριο από τούβλα. Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτήθηκε για την τροφοδοσία τους, προήλθε από μια γεννήτρια συνδεδεμένη στον πειραματικό αντιδραστήρα EBR-I (Experimental Breeder Reactor-I).

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας είχε δημιουργηθεί από την πυρηνική σχάση. Μόλις λίγες ημέρες αργότερα, ο αντιδραστήρας παρήγαγε αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα, για να τροφοδοτήσει ολόκληρο το συγκρότημα EBR.

Ο EBR-1 όχι μόνο έγινε ο πρώτος αντιδραστήρας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ήταν και ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στον κόσμο που κατέρρευσε, στις 29 Νοεμβρίου του 1955.

Συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1964, οπότε παροπλίστηκε και αντικαταστάθηκε από τον διάδοχό του, τον Experimental Breeder Reactor II. Το επόμενο έτος, ο EBR-1 ανακηρύχθηκε εθνικό ιστορικό ορόσημο των ΗΠΑ.

Στον Experimental Breeder Reactor-I λειτουργεί ένας μουσειακός χώρος, στον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να δει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες, ραδιενεργά υλικά, εξοπλισμό ανίχνευσης ακτινοβολίας και πολλά άλλα.

Πηγή: Amusing Planet

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.