ΤΟΠΟΙ

Ο «σκοτεινός τουρισμός»!

Μια τάση για επίσκεψη σε περιοχές που συνέβησαν καταστροφές!

Χώρες και πόλεις που έμειναν στην ιστορία από ανθρώπινες συμφορές, αποτελούν τα τελευταία χρόνια τουριστικό προορισμό, από εκείνους που θέλουν να φωτογραφηθούν δίπλα σε ερείπια σεισμών ή βομβαρδισμών και επικίνδυνες περιοχές, όπως π.χ. το Τσερνόμπιλ!

Οι επισκέψεις σε ορισμένες περιοχές είναι παράνομες, καθώς οι τοπικές αρχές έχουν απαγορεύσει την προσέγγιση για λόγους ασφαλείας.

Σε άλλες χώρες οι τόποι βασανιστηρίων και θανάτων, όπως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αποτελούν μνημεία για να θυμούνται οι νεώτεροι τις θηριωδίες των πολέμων και αποκαλύπτουν ιστορίες θανάτου, και καταστροφής.

Ορισμένες από τις απόκοσμες εικόνες προορισμών του «σκοτεινού τουρισμού» σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνει στο βιβλίο «Ήμουν εδώ» του ο βραβευμένος φωτογράφος Αμπρουάζ Τεζενά (Ambroise Tézenas).

Ορισμένες από αυτές είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο και άλλες σε μικρότερη κλίμακα. Όμως, η αγριότητα, η φρίκη και η ανθρώπινη απώλεια είναι και στις δύο περιπτώσεις ίδιες.

Τσερνομπίλ, Ουκρανία

Τον Απρίλιο του 1986, μια σειρά από λάθη στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, στη Σοβιετική Ένωση, προκάλεσαν τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία.

Αρκετές εκρήξεις έσπασαν το κάλυμμα από τον αντιδραστήρα αριθμό 4, απελευθερώνοντας ένα σύννεφο ραδιενεργού υλικού στην ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι μεταφέρουν την τοξική σκόνη στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, αφήνοντας εκατομμύρια στρεμμάτων μολυσμένης γης στο πέρασμά της.

Πάνω από 100.000 άτομα εκδιώχθηκαν μόνιμα από τα σπίτια τους και οι ασθένειες, που σχετίζονται με την ακτινοβολία, εξακολουθούν να πλήττουν εκείνους που εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα του επιβλαβούς υλικού.

Οι τουρίστες μπορούν πλέον να επισκεφθούν τη ζώνη αποκλεισμού, την εγκαταλελειμμένη περιοχή γύρω από τον αντιδραστήρα. Η πόλη φάντασμα του Πριπιάτ (Pripyat) της Ουκρανίας θεωρήθηκε ως μη ασφαλής για ανθρώπινη εγκατάσταση για 24.000 χρόνια.

Άουσβιτς, Πολωνία

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς ιδρύθηκε από τις γερμανικές αρχές το 1940 στα προάστια του Οσβιέτσιμ (Oświęcim) μετά τις μαζικές συλλήψεις Πολωνών και Εβραίων.

Μέχρι το 1942 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα ναζιστικών στρατοπέδων θανάτου, όπου οι αιχμάλωτοι υποβλήθηκαν σε καταναγκαστική εργασία, απάνθρωπα ιατρικά πειράματα και μαζικές δολοφονίες.

Το μουσείο του Άουσβιτς-Μπίρκεναου είναι ένα μνημείο και μουσείο αφιερωμένο στη μνήμη εκείνων που δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Oradour-sur-Glane, Γαλλία

Τον Ιούνιο του 1944, τα ναζιστικά στρατεύματα μπήκαν στο ήσυχο χωριό Οραντούρ σιρ Γκλαν (Oradour-sur-Glane) στην κατεχόμενη γερμανική Γαλλία και συνέλαβαν τους 642 χωρικούς στην πλατεία της πόλης.

Οι Γερμανοί οδήγησαν τους άντρες σε αχυρώνες και κλείδωσαν τις γυναίκες με τα παιδιά στο εσωτερικό της εκκλησίας προτού να βάλουν φωτιά.

Όσοι δεν υπέκυψαν στα εγκαύματα ή την ασφυξία πυροβολήθηκαν καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι οι Γερμανοί είχαν βάλει στόχο το χωριό μετά από πληροφορίες ότι οι κάτοικοι συμμετείχαν στην Αντίσταση. Το 1946, η περιοχή ανακηρύχθηκε εθνικό μνημείο.

Mleeta, Λίβανος

Το 1982, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο νότιο Λίβανο μετά από χρόνια εχθροπραξιών. Σε απάντηση, η Χεζμπολάχ διεξήγαγε εκστρατεία εναντίον της εισβολής.

Χιλιάδες Λιβανέζοι και Παλαιστίνιοι πολίτες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπίσθηκαν κατά τη διάρκεια της 18χρονης κατοχής, η οποία τελικά τελείωσε το 2000, όταν το Ισραήλ απέσυρε τις δυνάμεις του.

Το μνημείο της αντίστασης δημιουργήθηκε το 2010 στη Μλίτα (Mleeta), μια στρατηγική στρατιωτική βάση για τη Χεζμπολάχ, στη 10η επέτειο της αποχώρησης του Ισραήλ από τη χώρα.

Σεισμός, Κίνα

Στις 12 Μαΐου 2008, ένας τεράστιος σεισμός συγκλόνισε την ορεινή περιοχή της επαρχίας Σιτσουάν (Sichuan) στη νοτιοδυτική Κίνα.

Ολόκληρες πόλεις και χωριά ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι νεκροί υπολογίστηκαν στους 90.000, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 5.300 παιδιών, ενώ εκατομμύρια ήταν οι άστεγοι.

Ένα γλυπτό μνημείο δημιουργήθηκε το 2009 μπροστά από σχολείο που έχει καταρρεύσει και θεωρείται ότι ήταν το επίκεντρο του σεισμού. Το μεγάλο ρολόι από γρανίτη διαβάζει 2:28 μ.μ. την ώρα που άρχισαν οι πρώτες δονήσεις.

Φυλακή Καρόστα

Τα βασανιστήρια και η εκτέλεση ήταν συνηθισμένα στη φυλακή Καρόστα (Karosta), κοντά στη Λιέπαγα (Liepaja) της Λετονίας, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως ναζιστική και σοβιετική στρατιωτική φυλακή για το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα.

Η στρατιωτική φυλακή έχει μετατραπεί σε μουσείο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να «συλληφθούν», να δουν τη ζωή πίσω από τα κάγκελα και να μείνουν τη νύχτα.

Tuol Sleng, Καμπότζη

Το Τουόλ Σλενγκ (Tuol Sleng) είναι ένα πορτρέτο της σκληρότητας. Φωτογραφίες πτωμάτων κοσμούν τα δωμάτια σε μια μακάβρια ταπετσαρία και σκουριασμένα λερωμένα αγγεία είναι στοιχεία βασανιστηρίων και σφαγής αμάχων της Καμπότζης από τους Κόκκινους Χμερ.

Στο πρώην κέντρο κράτησης έχει συντελεστεί μία από τις χειρότερες μαζικές δολοφονίες του 20ού αιώνα, και σήμερα καλεί τους τουρίστες να εξερευνήσουν την ιστορία της βίας.

Οι Κόκκινοι Χμερ ανέλαβαν τον έλεγχο της Καμπότζης το 1975, ξεκινώντας μια αιματηρή γενοκτονία που τελικά στοίχισε τη ζωή περίπου 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Ρουάντα

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του 1994, μέλη της εθνοτικής πλειοψηφίας Χούτου, στη Ρουάντα, σφαγίασε περίπου 800.000 ανθρώπους και βίασε το ένα τέταρτο του ενός εκατομμυρίου γυναικών, σε μια εκστρατεία φρίκης για την εξόντωση της μειονότητας Τούτσι.

Μετά τη σφαγή, περίπου δύο εκατομμύρια μέλη της φυλής Χούτου κατέφυγαν στην Τανζανία, στο Μπουρούντι και στο Ζαΐρ, φοβούμενοι αντίποινα, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση.

Το μνημείο γενοκτονίας στη Ρουάντα αποτελείται από τα οστά των νεκρών.

Πηγή: National Geographic

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.