FOOD

Η γυναίκα που μάζεψε περισσότερα από 25.000 μενού

Το όνειρό της ήταν να διατηρηθεί η μαγειρική ιστορία των αρχών του 20ου αιώνα.

Η Φρανκ Μπουτόλφ (Frank E. Buttolph) έλεγε ότι ξεκίνησε να συγκεντρώνει μενού από εστιατόρια την Πρωτοχρονιά του 1900. Όπως ανέφερε, στο εστιατόριο της Νέας Υόρκης Columbia πήρε ένα μενού, το οποίο χρονολογείται στις αρχές του νέου αιώνα.

Όμως, όσα έλεγε, μπορεί να μην είναι αλήθεια, καθώς η μεγάλη συλλογή της φαίνεται να ξεκίνησε αρκετά χρόνια νωρίτερα. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, η οποία αρχειοθέτησε πολλά από τα μενού της Μπουτόλφ, δήλωσε ότι είχε επικοινωνήσει μαζί τους για τη συλλογή ένα χρόνο πριν, το 1899.

Η Φρανκ Μπουτόλφ δεν χρησιμοποιούσε πάντα αυτό το όνομα. Γεννήθηκε στο Μάνσφιλντ της Πενσυλβάνια το 1844 και ήταν γνωστής ως Frances Editha Buttles. Άλλαξε το όνομά της το 1900. Το 1887, αφού εργάστηκε ως δασκάλα στο Νιου Τζέρσεϋ, στο Κεντάκι και στο Ντελαγουέρ, εγκαταστάθηκε στο Μανχάταν.

Το 1900, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης συμφώνησε να αποδεχθεί και να στεγάσει τη συλλογή της. Η επιθυμία της να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα μενού, εξελίχθηκε από εκεί.

Η Μπουτόλφ έστειλε εκατοντάδες επιστολές σε εστιατόρια, εταιρείες μεταφορών, εμπορικά επιμελητήρια, κρατικές υπηρεσίες και συντάκτες εφημερίδων, για να ζητήσει δωρεές μενού. Για να προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έβαλε διαφημίσεις σε περιοδικά, έκανε πολυάριθμες συνεντεύξεις σε εφημερίδες και «στρατολόγησε» βοηθούς, για να παραλαμβάνουν τα μενού για λογαριασμό της.

Ήταν μία σχολαστική συλλέκτης, όχι μόνο στη μεταγραφή, τη χρονολόγηση και την οργάνωση των μενού της με έναν λεπτομερή κατάλογο καρτών, αλλά και για το πώς πρέπει να αποθηκευτούν.

Κι αυτή της η μανία δεν πέρασε απαρατήρητη από μερικές εφημερίδες της εποχής, οι οποίες την ειρωνευόταν. Για παράδειγμα, σε ένα άρθρο του Μαρτίου του 1905, το έντυπο «The Literary Collector» ανέφερε ότι το κοινό την θεωρούσε «κουραστικό φρικιό», σχολιάζοντας ότι «σπαταλούσε μια τεράστια ποσότητα ενέργειας … που θα μπορούσε να δαπανηθεί καλύτερα».

Μέχρι το 1921, είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 25.000 μενού σε διάφορες γλώσσες. Είχε μενού από το ντεμπούτο της διώρυγας του Σουέζ, από τα βασιλικά δικαστήρια, από γιορτές γενεθλίων για διάσημα ιστορικά πρόσωπα όπως ο Τόμας Τζέφερσον. Κάθε μενού έφερε τη σφραγίδα της μπλε οβάλ συλλογής «Buttolph Collection», μερικές φορές σε πολλά σημεία.

Το όνειρό της για τη διατήρηση ενός μαγειρικού ρεκόρ των αρχών του 20ου αιώνα υλοποιήθηκε. Σήμερα, η Συλλογή Μπουτόλφ των Μενού στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης προσφέρει περισσότερα από 40.000 μενού για τους μελετητές που ενδιαφέρονται για τα τρόφιμα, τα εστιατόρια και την πολιτιστική ιστορία. Είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και συνεχίζει να αυξάνεται με νέα μενού.

Πηγή: Atlas Obscura

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.