ΕΡΕΥΝΑ

Εάν κοιμάστε πολύ, μπορεί να βλέπετε εφιάλτες!

Το αλκοόλ και η άσκηση δεν φάνηκε να επηρεάζουν, το ερώτημα παραμένει για το φαγητό.

Εάν θέλετε να αποφύγετε να έχετε εφιάλτες, ίσως είναι καλύτερα να κοιμάστε κάτω από εννέα ώρες τη νύχτα.

Οι άνθρωποι βλέπουν εφιάλτες μετά από αναταραχές και η έρευνα για το ζήτημα επικεντρώνεται κυρίως σε άτομα με καταστάσεις όπως η μετατραυματική διαταραχή άγχους(PTSD). Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί πολλοί άνθρωποι να έχουν εφιάλτες κάποια περίοδο στη ζωή τους, ωθώντας την Στέφανι Ρεκ (Stephanie Rek), από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και τους συναδέλφους της να πραγματοποιήσουν μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για το θέμα.

Η ομάδα βρήκε 846 άτομα μέσω διαφημίσεων σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και βάσεων δεδομένων, οι οποίοι να ενδιαφέρονται για μελέτες ύπνου. Τους ζήτησε να ολοκληρώσουν μια ηλεκτρονική έρευνα, στην οποία οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στον αριθμό των εφιαλτών, που είχαν βιώσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν τη μελέτη και πόσο άσχημοι ήταν. Οι απαντήσεις τους συνέβαλαν στη δημιουργία μιας συνολικής βαθμολογίας σε μια «κλίμακα σοβαρότητας εφιάλτη».

Επίσης, κάθε εθελοντής αξιολογήθηκε για μετατραυματική διαταραχή άγχους και ρωτήθηκε για άλλες πτυχές της ζωής του, όπως για παράδειγμα πρόσφατο διαζύγιο, νομικά προβλήματα, την τάση του να ανησυχεί, πόσες ώρες κοιμάται και πόσο αλκοόλ πίνουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανησυχία για το μέλλον ή το ενδεχόμενο ενός λάθους συσχετίστηκε περισσότερο με τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των εφιαλτών. Επίσης, παρατήρησαν ότι η ανησυχία πριν από τον ύπνο τροφοδοτεί αρνητικό περιεχόμενο στα όνειρα, αυξάνοντας την πιθανότητα της εμφάνισης του εφιάλτη, σύμφωνα με την αντίληψη ότι τα όνειρα αντανακλούν τις εμπειρίες της ζωής, καταγράφοντας τις καθημερινές ανησυχίες ενός ατόμου.

Όμως, οι επιστήμονες βρήκαν παράλληλα ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην εμφάνιση ενός εφιάλτη και στον ύπνο για πάνω από 9 ώρες τη νύχτα. Η Ρεκ σχολίασε ότι ο ύπνος για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τον ύπνο ταχείας κίνησης των ματιών αργά τη νύχτα (REM), ο χρόνος δηλαδή που συνήθως συμβαίνουν οι εφιάλτες.

Οι ανησυχίες δεν προκαλούν πάντα εφιάλτες. Και οι άνθρωποι που βιώνουν εφιάλτες, μπορεί κάποια στιγμή να έχουν διαταράξει τον ύπνο τους, γεγονός που επιδεινώνει τις ανησυχίες τους την επόμενη μέρα και τους κάνει να κοιμούνται περισσότερο κατά την υπόλοιπη εβδομάδα.

Το αλκοόλ και η άσκηση δεν φαίνεται να έχουν σχέση με την εμφάνιση εφιάλτη. «Αυτό ήταν μια έκπληξη», δήλωσε η Ρεκ, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ αυξάνει την ποσότητα του ύπνου REM κατά το δεύτερο μισό της νύχτας, αυξάνοντας έτσι και τις πιθανότητες του εφιάλτη.

Δυστυχώς, η ομάδα των ερευνητών δεν εξέτασε την επιρροή του φαγητού. Και για το λόγο αυτό, μάλλον θα εξακολουθήσει να υπάρχει ο αστικός μύθος ότι το τυρί προκαλεί εφιάλτες!

Πηγή: New Scientist / Εικόνες Pixabay

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.