ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυτό είναι ένα φυτό από την εποχή των δεινοσαύρων

Εντοπίστηκε ζωντανό στη Βόρεια Αμερική.

Πρόκειται για το Λυχνόθαμνους μπαρμπάτους (Lychnothamnus barbatus), μια μεγάλη άλγη, η οποία θεωρήθηκε ότι έχει εξαφανιστεί στο δυτικό ημισφαίριο.

«Η επιβίωσή του αλλάζει την άποψή μας για τη χλωρίδα των φυκών της Βόρειας Αμερικής και μας εμπνέει να συνεχίσουμε να ψάχνουμε για νέα ευρήματα», δήλωσε ο βοτανολόγος Ρίτσαρντ ΜακΚούρτ (Richard McCourt), από το Πανεπιστήμιο Ντρέξελ, στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα άλγης από 14 λίμνες του Ουισκόνσιν και από δύο της Μινεσότα, το χρονικό διάστημα 2012-2016. Το φυτό ήταν γνωστό από απολιθώματα της κρητιδικής εποχής στην Αργεντινή. Σ΄αυτήν την περίοδο χρονολογούνται και τα απολιθώματα του Τυραννόσαυρου.

«Σχεδόν αμέσως καταλάβαμε ότι είχαμε να κάνουμε με κάτι που θεωρήθηκε προηγουμένως εξαφανισμένο, καθώς ήταν εντελώς διαφορετικό με οποιοδήποτε άλλο είδος παρατηρήθηκε στη Βόρεια Αμερική», είπε ο ΜακΚούρτ, ο οποίος βοήθησε να εντοπιστουν τα δείγματα μετά τη συλλογή τους.

«Όμως, έπρεπε να τα εξετάσουμε λεπτομερώς, για να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητα και να εξαγάγουμε το DNA, για να δούμε αν πρόκειται για το Lychnothamnus barbatus», επισήμανε ο βοτανολόγος.

Το Λυχνόθαμνους μπαρμπάτους είναι γνωστό ότι «κατοικεί» σε περιοχές της Ευρώπης και της Αυστραλασίας (στην περιοχή της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Παπούα Νέας Γουινέας). Πρόκειται για ένα είδος άλγης που αυξάνεται σχετικά ψηλά και αναπτύσσεται σε ένα ιδιότροπο σχήμα.

Γιατί, λοιπόν, χάθηκε στη Βόρεια Αμερική;

«Μπορεί να μην την χάσαμε – ίσως να είναι ένας καινούριος εισβολέας», εξήγησε ο ΜακΚούρτ.

Στο τραπέζι έπεσε η ιδέα να έφτασε στις περιοχές όπου εντοπίστηκε, από τα πλοία. Ωστόσο, ο βοτανολόγος επιμένει ότι ήταν πάντα σ΄αυτά τα μέρη και πως απλά οι επιστήμονες δεν το ήξεραν.

«Αν δεν είχε γίνει αντιληπτό, πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά από αυτά που υπάρχουν στις λίμνες και στα ρέματα δεν εξετάζονται διεξοδικά, παρά τη συλλογή τους ανά τους αιώνες», ανέφερε. «Χρειαζόμαστε περισσότερα πόδια στο έδαφος και χέρια στο νερό για συλλογή», πρόσθεσε.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Botany.

Πηγή: Phys.org / Photo Credit Paul Skawinski, University of Wisconsin Extension

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.