ΕΡΕΥΝΑ

Πλέον ξέρουμε ποιο ήταν το πρώτο λουλούδι στη γη

Δεν έχουν βρεθεί απολιθώματα, αλλά οι επιστήμονες έκαναν το «θαύμα» τους.

Ένα άνθος 140 εκατομμυρίων ετών, το οποίο μοιάζει με ένα νούφαρο, ήταν η μητέρα (και ο πατέρας) κάθε ανθισμένου φυτού που ζει σήμερα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Δεν έχουν εντοπιστεί απολιθωματά του, αλλά οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα μετά την ανάλυση μιας μάζας βοτανικών δεδομένων. Η έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, βασίστηκε στη μελέτη χαρακτηριστικών 800 ζωντανών απογόνων του.

Τα περισσότερα είδη φυτών στη Γη έχουν λουλούδια, αλλά η εξελικτική προέλευση των ίδιων των λουλουδιών περιβάλλεται από ένα μυστήριο. Τα λουλούδια είναι τα γεννητικά όργανα των περισσότερων από 360.000 ειδών φυτών που ζουν σήμερα, όλα προερχόμενα από έναν ενιαίο κοινό πρόγονο στο μακρινό παρελθόν.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το πρώτο αγγειόσπερμα ή ανθοφόρο φυτό, είχε απλή διάταξη στρωματοειδών πετάλων και περιελάμβανε αρσενικά και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα.

Τα φυτά που ανθοφορούν εξελίχθηκαν σχετικά πρόσφατα, κατά την εποχή των δεινοσαύρων, φωτίζοντας έναν πλανήτη, στον οποίο κυριαρχούσαν οι φτέρες και τα βρύα.

Η εμφάνισή τους είχε δραματική επίδραση στα οικοσυστήματα και στο κλίμα, οδηγώντας στην ταχεία εξέλιξη των επικονιαστικών εντόμων. Σήμερα, τα αγγειόσπερμα αντιπροσωπεύουν το 90% όλων των χερσαίων φυτών και είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της χερσαίας ζωής.

Ωστόσο, λίγα απολιθώματα των πρώτων λουλουδιών υπάρχουν και επομένως, η προέλευσή τους είναι ακόμη ελάχιστα κατανοητή.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ Ερβέ Σοκέ (Herve Sauquet), από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού-Σουντ της Γαλλίας, συνδύασαν μοντέλα εξέλιξης των άνθεων με πληροφορίες από μια τεράστια βάση δεδομένων των σημερινών λουλουδιών.

Το ανακατασκευασμένο αρχαίο άνθος μοιάζει με νούφαρο. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι τα πολλαπλά στρογγυλά σχήματα των πεταλοειδών δομών, που είναι διατεταγμένα στο σετ των τριών. Μέσα στο άνθος υπήρχαν (αρσενικοί) στήμονες που έριχναν γύρη προ το κέντρο και ύπερος (θηλυκό).

«Παρά τις ομοιότητες με μερικά σημερινά λουλούδια, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα ζωντανό είδος που να μοιράζεται αυτόν τον ακριβή συνδυασμό χαρακτήρων», έγραψαν οι βοτανολόγοι στη μελέτη τους.

«Η προέλευση του αγγειόσπερμου παραμένει μεταξύ των πιο δύσκολων και σημαντικότερων ανεπίλυτων θεμάτων στην εξελικτική βιολογία», τόνισαν, προσθέτοντας πως τα αποτελέσματα της έρευνας «είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την κατανόηση της προέλευσης της ποικιλότητας και της εξέλιξης της χλωρίδας στα αγγειόσπερμα».

Πηγή: Telegraph / Photo Credit Hervé Sauquet/Jürg Schönenberger

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.