ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Ο Ναός της Ιερής Καρδιάς του Ιησού!

Ένα σπουδαίο αξιοθέατο στη Βαρκελώνη!

Στην πόλη με την υπέροχη αρχιτεκτονική, τη μαγευτική ιστορία και τον συναρπαστικό πολιτισμό, ο Ναός της Ιερής Καρδιάς του Ιησού (Temple Expiatori del Sagrat Cor), αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά αξιοθέατα.

Βρίσκεται σχεδόν 550 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο όρος Τιμπιδάμπο (Tibidabo), και εκτός από την επιβλητική εμφάνιση του, προσφέρει και ανεπανάληπτη θέα της Βαρκελώνης.

Πίσω από την κατασκευή του υπάρχει μια μακροχρόνια ιστορία. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, φημολογείτο ότι επρόκειτο να χτιστεί στην πόλη ένας νέος προτεσταντικός ναός.

Υπήρξε έντονη αντίδραση από ιππότες που αγόρασαν τη γη και τη δώρισαν στον Άγιο Ιωάννη Μπόσκο, για να χτίσει εκεί μια εκκλησία αφιερωμένη στην Ιερή Καρδιά του Ιησού.

Αυτή ήταν μια ευρέως προωθημένη ιδέα εκείνη την εποχή, καθώς η εκκλησία αφιερωμένη στην Ιερή Καρδιά του Ιησού χτίστηκε το 1887 στη Ρώμη και αργότερα η βασιλική στο Παρίσι.

Έτσι, και οι τρεις εκκλησίες, σε τρεις διαφορετικές πόλεις, μοιράζονται το όνομα και ορισμένες αρχιτεκτονικές ομοιότητες.

Στην Βαρκελώνη η κατασκευή καθυστέρησε καθώς λόγω της πολυπλοκότητας του έργου, διήρκεσε σχεδόν 60 χρόνια, αφού ξεκίνησε το 1902 και ολοκληρώθηκε το 1961.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δικαιώνει αυτή την καθυστέρηση. Η όλη εξωτερική επιφάνεια του ναού είναι γεμάτη με γλυπτά και όμορφες λεπτομέρειες, που την κάνει πραγματικά εκπληκτική και μπορεί να χρειαστούν ώρες για να τη μελετήσεις.

Το σχέδιο της εκκλησίας  είναι έργο του Καταλανού αρχιτέκτονα Ενρίκ Σανιέρ (Enric Sagnier) και ολοκληρώθηκε από τον γιο του Ζοσέ Μαρία Σανιέρ (Josep Maria Sagnier).

Η εξωτερική εμφάνιση της εκκλησίας μοιάζει με πέτρινο φρούριο και ο ρυθμός της είναι νεο-γοτθικός. Η πρόσβαση γίνεται από δύο μεγάλες εξωτερικές σκάλες. Το μήκος είναι 60 μέτρα και το πλάτος 70.

Πηγές:Unusual Places και Wikipedia

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.