ΜΟΥΣΕΙΑ

Η σπάνια μεσαιωνική φορητή βιβλιοθήκη!

Μόνο τέσσερις υπάρχουν!

Μια συλλογή από 50 βιβλία μινιατούρες, τοποθετημένα σε ένα ξύλινο κουτί που έχει τέσσερα ράφια, είναι η σπάνια μεσαιωνική βιβλιοθήκη, την οποία μπορούσαν να έχουν μόνο τέσσερις οικογένειες πλουσίων της εποχής.

Η πρώτη βιβλιοθήκη έγινε στο Λιντς το 1617 από τον βουλευτή Γουίλιαμ Χέικγουιλ (William Hakewill) για λογαριασμό κάποιου φίλου του και κατασκευάστηκε, από τους ειδικούς στους οποίους ανατέθηκε, μέσα σε πέντε χρόνια.

Η μικροσκοπική βιβλιοθήκη αποτελεί έργο τέχνης, καθώς ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην επένδυση της ξύλινης θήκης και των βιβλίων, που είναι από καστανό δέρμα γαλοπούλας και βελούδο.

Τα βιβλία έχουν χρυσοκέντητη ράχη με ένα λουλούδι και ένα στεφάνι, και όλα τα καλύμματα τους έχουν ένα χρυσό αγγέλο που κρατά ένα κύλινδρο με την επιγραφή τη Gloria Deo.

Η φορητή βιβλιοθήκη του Λιντς είναι μία από τις τέσσερις που κατασκευάστηκαν και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα της συλλογής Μπρόθερτον (Brotherton), στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της πόλης.

Τα μικροσκοπικά βιβλία είναι χωρισμένα σε τρία τμήματα: θεολογία και φιλοσοφία, ιστορία, ποίηση. Περιλαμβάνουν έργα του Κικέρονα, του Βιργίλιου, του Οβίδιου, του Σενέκα και του Ιουλίου Καίσαρα.

Οι άλλες τρεις φορητές βιβλιοθήκες βρίσκονται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, στη Βιβλιοθήκη Χάντινγκτον, στη Καλιφόρνια και στο Μουσείο Τέχνης του Τολέδο, στο Οχάιο.

Πηγές: Daily Mail και Messy Nessy

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.