ΜΟΥΣΕΙΑ

Οι σημειώσεις του Λεονάρντο Ντα Βίντσι online!

Ο καθένας μπορεί να μελετήσει το μυαλό του!

Χάρη στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, όλοι μπορούν να μπουν στη σκέψη μιας ιδιοφυΐας καθώς βρίσκονται στη διάθεση μας τα σημειωματάρια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ο άνθρωπος, που δεν ήταν μόνο ο ζωγράφος της Μόνα Λίζα, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά ήταν πρωτοποριακός εφευρέτης, με οραματισμούς που έγιναν πραγματικότητα 300 χρόνια μετά τον θάνατο του.

Σε αυτόν αποδίδεται, μεταξύ άλλων, οι οραματισμοί του για την κατασκευή του αεροπλάνου, του ελικοπτέρου, του αλεξίπτωτου, του υποβρυχίου και του αυτοκινήτου!

Το εντυπωσιακό και ανατρεπτικό, ακόμα, είναι πως έγραψε τις σημειώσεις του από δεξιά προς τα αριστερά, σαν εικόνα σε καθρέφτη.

Τα σημειωματάρια του βρίσκονται σε 570 σελίδες, οι οποίες χρονολογούνται από το 1480 έως το 1518, και είναι μια συναρπαστική ματιά στο τρόπο λειτουργίας του Ντα Βίντσι.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο καλλιτέχνης δεν προσπάθησε ποτέ να δημοσιεύσει τα σημειωματάρια του κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Μετά τον θάνατο του τα πήρε ο μαθητής του Φραντσέσκο Μέλτσι (Francesco Melzi) και οι κληρονόμοι του, οι οποίοι δεν είχαν ιδέα για τη σπουδαιότητα των χειρογράφων, τα διέθεταν βαθμιαία.

Τα μεμονωμένα φύλλα βρέθηκαν στην κατοχή πλούσιων συλλεκτών, και πολλά κατέληξαν αργότερα σε διάφορα μουσεία. Οι σημειώσεις του Ντα Βίντσι υπολογίζονται, συνολικά, σε πάνω από 5.000 σελίδες.

Ξεκινώντας από το 2007, η Βρετανική Βιβλιοθήκη έκανε online τον Κώδικα Αρουντέλ (The Codex Arundel), όπως ονομάζεται συλλογή της, που έχει το όνομα του κόμη του Αρουντέλ, ο οποίος την απέκτησε από την Ισπανία το 1630.

Η δυνατότητα να βλέπουν οι χρήστες του Διαδικτύου τις σημειώσεις του Ντα Βίντσι online, έγινε με τη συνεργασία της Microsoft.

Το έργο, που ονομάζεται Turning the Pages 2.0, επιτρέπει στους επισκέπτες να γυρίζουν τα σημειωματάρια με κινούμενα σχέδια και σχολιασμούς στην οθόνη που εξηγούν διαφορετικές πτυχές της σελίδας.

Ανάμεσα σε αυτά, για τα οποία υπάρχουν εξηγήσεις, είναι τα σχέδια του Ντα Βίντσι για την καταδυτική συσκευή, το αλεξίπτωτο και το ανεμόπτερο.

Τα σημειωματάρια συνδυάζουν λεπτομερή παρατήρηση με σημειώσεις πειραμάτων. Ακόμα κι αν δεν έκανε όλα τα πειράματα, περιέγραψε τι μπορούσε να συμβεί. Πολλές από τις ιδέες του προκάλεσαν την επιστημονική έρευνα εδώ και πολλούς αιώνες.

Ο καλλιτέχνης και αυτοδίδακτος επιστήμονας έκανε μια εντυπωσιακή προσπάθεια να κρατήσει τις ιδέες του μακριά από αδιάκριτα μάτια.

Τώρα, χάρη στις ψηφιοποιημένες συλλογές όπως αυτές της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, ο καθένας μπορεί να μελετήσει το μυαλό του Λεονάρντο, ακόμα και αν δεν μιλά ιταλικά.

Πηγή: Open Culture

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.