ΕΡΕΥΝΑ

Κοντά στο θάνατο, τι αισθανόμαστε και τι βλέπουμε

Φωτεινά φώτα, σήραγγες και γαλήνη, σύμφωνα με μελέτη από Βέλγους ερευνητές.

Για μερικούς που έχουν βρεθεί κοντά στον κλινικό θάνατο, η διαδικασία αυτή συνοδεύεται συχνά από τα συναισθήματα της ειρήνης-ηρεμίας, τα έντονα φώτα και την αίσθηση της αποσύνδεσης από το σώμα.

Μια νέα έρευνα πάνω σε αυτά τα ζητήματα βρήκε ότι οι άνθρωποι δεν βιώνουν όλοι τα βήματα με την ίδια σειρά, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ξεδιπλωθεί η πολύπλοκη σχέση νευρολογίας και πολιτισμού, τις τελευταίες στιγμές της ζωής.

Η μελέτη βασίστηκε σε 154 απαντήσεις και αφηγήσεις ερευνών που συλλέχθηκαν μέσω της Διεθνούς Ένωσης Σπουδών Κοντά στο Θάνατο (International Association for Near-Death Studies) και της Επιστημονικής Ομάδας Κώματος (Coma Science Group).

Οι ερωτηθέντες προσδιορίστηκαν με τη χρήση της αποκαλούμενης κλίμακας Γκρέισον (Greyson NDE), η οποία αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό ψυχολόγο Μπρους Γκρέισον (Bruce Greyson). Τη σχεδίασε, για να παρέχει δομή και συνέπεια στην αξιολόγηση των εμπειριών που ανακλήθηκαν από ασθενείς που υπέστησαν και επιβίωσαν της καρδιακής ανακοπής.

Ο όρος «Κοντά στην Εμπειρία του Θανάτου» χρονολογείται από το 1975, όταν ο ψυχολόγος Ρέιμοντ Μούντι (Raymond Moody), τον χρησιμοποίησε, για να περιγράψει αυτό που αποκαλούσε μια «ματιά στα πέρατα».

Σήμερα, οι συνιστώσες μιας εμπειρίας κοντά στο θάνατο κοντεύουν να χαρακτηριστούν κλισέ, καθώς συχνά αναφέρονται μια σήραγγα, έντονα φώτα και θετικά συναισθήματα, τα οποία ερμηνεύτηκαν σαν μία αναλαμπή από κάτι μετά τη ζωή.

Το ζήτημα δείχνει συναρπαστικό, αλλά η μελέτη του φαινομένου είναι πολύπλοκη, με δυσκολίες στον διαχωρισμό των πολιτισμικών προκαταλήψεων από τις νευρολογικές διεργασίες και τις δεοντολογικές προκλήσεις στην καταγραφή των φυσιολογικών δεδομένων σε μια κρίσιμη στιγμή.

Το χειρότερο όλων είναι ότι το ίδιο πεδίο συνδέεται συχνά με περιθωριακές έρευνες, που δυσκολεύουν να γνωρίζει κανείς πού τελειώνει το ανοιχτό μυαλό και πού αρχίζει η ψευδοεπιστήμη.

Ανάλογα με τη μελέτη που διαβάζετε και το πού βρίσκεστε στον κόσμο, περίπου από 4% έως 15% του πληθυσμού έχει βιώσει ό,τι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εμπειρία κοντά στο θάνατο.

Σύμφωνα με την έρευνα των Βέλγων, το 80% των ερωτηθέντων ανέφεραν ηρεμία, το 69% είπε ότι είδε ένα έντονο φως και το 64%, ότι συναντά ένα άλλο άτομο.

Επίσης, ένα 5% είχε αυτό που ονομάζεται «σκέψεις ταχύτητας» και το 4% περιγράφει αυτό που αισθανόταν ως «προγνωστικά οράματα».

Ακόμη, το 22% των συμμετεχόντων ισχυρίστηκε ότι είχε εμπειρία εκτός σώματος, ακολουθούμενη από μια σήραγγα, έπειτα από ένα έντονο φως και τελικά την αίσθηση της γαλήνης.

Το ένα τρίτο είχε μια αίσθηση έξω από το σώμα πρώτα, και μια αίσθηση της επιστροφής στο σώμα, τελευταία.

Στη μελέτη αυτή υπάρχει ένα θέμα πολιτιστικής ερμηνείας: Όλοι οι ερωτηθέντες ήταν γαλλόφωνοι, καθιστώντας δύσκολο να μάθουμε πόσο το πολιτιστικό τους υπόβαθρο επηρεάζει την ανάκληση ή ακόμα και την αρχική εμπειρία.

«Είναι απαραίτητη μια περαιτέρω έρευνα, για να διερευνήσουμε τις διαφορές και την ακριβή έκταση του περιεχομένου αυτών των εμπειριών που αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες τους και το πολιτισμικό τους υπόβαθρο, καθώς και τους νευροφυσιολογικούς μηχανισμούς, που βασίζονται σε εμπειρίες κοντά στο θάνατο», τόνισε η Σάρλοτ Μάρσιαλ (Charlotte Martial), από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης.

Με δεδομένο την πολυπλοκότητα της μελέτης ενός πεθαμένου εγκεφάλου, τίποτα από όλα αυτά δεν σημαίνει ότι υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για ύστερη ζωή. Αν μη τι άλλο, θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει να καταλάβουμε πώς ο εγκέφαλος κατασκευάζει την αίσθηση ότι είναι ζωντανός.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Human Neuroscience.

Πηγή: Science Alert / Εικόνες Pixabay

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.