ΖΩΗ

Μόνη σε απομακρυσμένο νησί παρέα με άλογα και φώκιες

Ερευνήτρια ζει σ΄ αυτό για περισσότερο από σαράντα χρόνια.

Η Ζόε Λούκας, 67 ετών, δηλώνει ότι δεν αισθάνεται μοναξιά στο νησί Σαμπλ (Sable), στα ανοιχτά του Καναδά, το οποίο για περίπου 123 ημέρες τον χρόνο, καλύπτεται από ομίχλη.

Η γυναίκα ζει σε ένα ξύλινο σπίτι, παρέα με 400 άγρια άλογα, τα οποία είχαν εισαχθεί στο νησί τον 18ο αιώνα, περίπου 300.000 γκρι φώκιες και 350 είδη πουλιών.

Επισκέφτηκε το νησί για πρώτη φορά το 1971, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια, για να μελετήσει τα άλογα. Όμως, η περιοχή της άρεσε τρομερά και έτσι, αποφάσισε να κάνει το Σαμπλ σπίτι της.

Η Ζόε Λούκας σπάνια πηγαίνει στην πατρίδα της στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας. Εξαρτάται από τις προμήθειες που της πετούν τα αεροσκάφη και τις ανάγκες που υπάρχουν.

Για να επισκεφτεί κανείς το Σαμπλ χρειάζεται να έχει ή να νοικιάσει σκάφος ή μικρό αεροπλάνο.

Το νησί απέκτησε το παρατσούκλι το «νεκροταφείο του Ατλαντικού», μετά από τα περισσότερα από 300 ναυάγια που έχουν συμβεί στα μέρη του.

Η γυναίκα μελετά την οικολογία και συγκεντρώνει τα κρανία των νεκρών αλόγων, ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να ανακαλύψουν πώς τα ζώα ήταν σε θέση να προσαρμοστούν στο άγριο τοπίο του νησιού.

Το 2013, το Σαμπλ έγινε Εθνικό Πάρκο. Είναι στενό νησί σε σχήμα ημισελήνου, με μήκος περίπου 42 χιλιόμετρα και πλάτος, μόλις 1,5 χλμ. στο ευρύτερο σημείο του.

Το κλίμα του είναι ωκεάνιο και επηρεάζεται έντονα από τη θάλασσα. Ως εκ τούτου, οι θερμοκρασίες τον χειμώνα είναι πάρα πολύ χαμηλές, ενώ κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οι μέγιστες φτάνουν κατά μέσο όρο τους 20 βαθμούς Κελσίου. Γενικότερα, ο Φεβρουάριος είναι ο πιο κρύος μήνας και ο Αύγουστος, ο πιο θερμός.

Πηγή: The Sun

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.