ΕΡΕΥΝΑ

Η οδήγηση μας κάνει λιγότερο έξυπνους!

Όταν γίνεται για περισσότερες από δύο ώρες καθημερινά, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν και για όσους παρακολουθούν τηλεόραση περισσότερο από τρεις ώρες την ημέρα.

Οι επιστήμονες, που ερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο η καθιστική συμπεριφορά επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου, διαπίστωσαν ότι τα σκορ του IQ μειώθηκαν σε μεσήλικες Βρετανούς, που οδήγησαν μεγάλες αποστάσεις κάθε μέρα.

Ο Κίσαν Μπακράνια (Kishan Bakrania), επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, μίλησε για το θέμα στην εφημερίδα «The Sunday Times», αναφέροντας τα εξής:

«Γνωρίζουμε ότι η τακτική οδήγηση για περισσότερες από δύο με τρεις ώρες την ημέρα είναι κακή για την καρδιά. Η νέα έρευνα δείχνει ότι είναι κακή και για τον εγκέφαλο, ίσως επειδή το μυαλό είναι λιγότερο ενεργό αυτές τις ώρες».

Οι ερευνητές ανέλυσαν τον τρόπο ζωής περισσότερων από 500.000 Βρετανών, ηλικίας από 37 μέχρι 73 ετών για πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων συμμετείχαν σε τεστ ευφυΐας και μνήμης.

Οι 93.000 άνθρωποι που οδηγούσαν για περισσότερες από δύο με τρεις ώρες την ημέρα, είχαν κατά κανόνα χαμηλότερη εγκεφαλική δύναμη στην αρχή της μελέτης, η οποία συνέχισε να μειώνεται καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου, με ταχύτερο ρυθμό, σε σύγκριση με όσους δεν οδηγούσαν πολύ ή καθόλου.

Επίσης, παρόμοιο αποτέλεσμα βρέθηκε για όσους παρακολουθούσαν τηλεόραση για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα, οι οποίοι είχαν χαμηλότερο μέσο όρο εγκεφαλικής δύναμης κατά την έναρξη της μελέτης, η οποία έπεσε πιο γρήγορα τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Η γνωστική εξασθένιση είναι μετρήσιμη σε πέντε χρόνια, επειδή μπορεί να συμβεί γρήγορα σε μεσήλικες και ηλικιωμένους. Συνδέεται με τους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως κάπνισμα και κακή διατροφή, και τώρα, με τον χρόνο οδήγησης», είπε ο Μπακράνια.

Ωστόσο, οι ερευνητές προτείνουν τη χρήση υπολογιστή για απασχόληση ή παιχνίδια με αυξημένη εγκεφαλική λειτουργία.

«Οι γνωστικές δεξιότητες ενισχύθηκαν σε ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν υπολογιστές για δύο με τρεις ώρες την ημέρα», δήλωσε ο Μπακράνια. «Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση, ο εγκέφαλός σας είναι λιγότερο ενεργός, αλλά με η χρήση υπολογιστή σας τονώνει», σημείωσε.

Παρότι άλλες μελέτες υποδηλώνουν ότι η γνωστική εξασθένιση συνδέεται με σωματική αδράνεια, ο Μπακράνια ανέφερε ότι άλλοι παράγοντες μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο: «Η οδήγηση προκαλεί άγχος και κόπωση, με μελέτες να δείχνουν δεσμούς τους με τη γνωστική εξασθένιση».

Πηγή: Independent / Εικόνες Pixabay

 

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.