ΜΟΥΣΕΙΑ

Vintage αφίσες ταινιών

Σινεφίλ έχει μαζέψει χιλιάδες και πλέον, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς συλλέκτες παγκοσμίως για την ιστορία του κινηματογράφου.

Ο Σαμ Σάροβιτς (Sam Sarowitz), με έδρα τη Νέα Υόρκη, λέει ότι υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αγοράζουν αφίσες: η ταινία, ο σκηνοθέτης ή το αστέρι της ταινίας. Για τον ίδιο, η συλλογή ξεκίνησε λόγω του συνδυασμού και των τριών. Απλώς αγάπησε τη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Ο Σάροβιτς έχει συλλέξει χιλιάδες αφίσες, με μεγάλη αξία, από την εποχή που ήταν έφηβος κι έπειτα, που εργάστηκε σε τοπικό περιοδικό κινηματογράφου και σε κινηματογραφικές αίθουσες. Η αγάπη του για τις ταινίες ήταν τέτοια, που σπούδασε κινηματογράφο στο Κολέγιο Έμερσον (Emerson College).

Μία από τις αγαπημένες του αφίσες είναι μία τσέχικη του 1960 για την ταινία κινουμένων σχεδίων Dumbo. Ο συλλέκτης δήλωσε ότι του αρέσει ο τρόπος με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν τις ταινίες με μια εκτεταμένη προβολή σε συγκεκριμένες σκηνές.

Όμως, στην αφίσα Dumbo υπάρχουν αφηρημένες απεικονίσεις ελεφάντων που στροβιλίζονται, ενώ και τα γράμματα που περιγράφουν τον τίτλο της ταινίας, είναι πάνω και κάτω, παραπέμποντας στις χορευτικές κινήσεις των χαρακτήρων της. «Δεν έχω δει ποτέ καμία άλλη αφίσα να έχει κάτι τέτοιο», ανέφερε.

Πρόκειται για μια διαφορά από τη σύγχρονη αφίσα των ταινιών του Χόλιγουντ, η οποία συχνά παρουσιάζει μεγάλες εικόνες ηθοποιών ή απλά ένα απόσπασμα μιας εικόνας από μια σκηνή. Ωστόσο, αυτές οι vintage και ευρωπαϊκές αφίσες επιτρέπουν στον καλλιτέχνη να βουτήξει βαθύτερα στις εικόνες της ταινίας.

Επίσης, οι δημιουργοί των ταινιών συνήθιζαν να εξαρτώνται από την αφηρημένη απεικόνιση, για να προσελκύσουν τους θεατές στα θέατρα. Σήμερα, οι διαφημιζόμενοι μπορούν να προσεγγίσουν θεατές με τηλεοπτικές διαφημίσεις ή εκτεταμένες ψηφιακές διαφημιστικές καμπάνιες. «Δεν υπήρχαν άλλα μέσα διαφήμισης», επισήμανε ο Sarowitz.

Αλλά ενώ οι Αμερικανοί διαφημιστές προχώρησαν σε άλλα μέσα ενημέρωσης, ο συλλέκτης μας τόνισε ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει ευρωπαϊκές προωθήσεις ταινιών, καθώς γιορτάζουν συνεχώς την τέχνη των αφισών. Για τον ίδιο, οι αμερικανικές αφίσες δεν αφήνουν περιθώρια καλλιτεχνικής ερμηνείας.

«Μια αφίσα στον τοίχο σας είναι ένας τρόπος, για να την ξαναζήσετε και να θυμηθείτε κάτι που σημαίνει κάτι σημαντικό για σας. Αυτή είναι η ομορφιά της ταινίας: αγγίζει πραγματικά τα συναισθήματά σας και κοιτάζοντας μια αφίσα, τ΄ αναζωπυρώνει», δήλωσε.

Πηγή: Creators

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.