ΜΟΥΣΕΙΑ

Η μυστική πόλη των κοσμοναυτών!

Εκεί, ζούσαν και εκπαιδεύονταν όσοι Σοβιετικοί πήγαιναν στο Διάστημα!

Στην πόλη Σούλκοβο (Shchyolkovo), μέσα σε ένα δάσος, μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, βρίσκεται η σοβιετική Star City.

Δεν ήταν η πόλη των αστέρων του θεάματος, αλλά των κοσμοναυτών, οι οποίοι ήταν οι ήρωες των σοβιετικών διαστημικών προγραμμάτων.

Στη Star City όλοι οι κοσμοναύτες του παρελθόντος και του παρόντος έζησαν με τις οικογένειές τους, από τότε που ο Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που επισκέφθηκε το διάστημα το 1961.

Επρόκειτο για μια μυστική μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία ήταν πολύ καλά φυλασσόμενη. Δεν υπήρχαν χάρτες που να την ανέφεραν και ο κλειστός οικισμός ήταν κρυμμένος μέσα στο δάσος.

Καθώς αναπτύχθηκε το σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα, η ανάγκη για ένα κέντρο εκπαίδευσης κοσμοναυτών έγινε εμφανής και έτσι γεννήθηκε το Star City.

Με την άφιξη των μελλοντικών κοσμοναυτών και των οικογενειών τους, η στρατιωτική εγκατάσταση έγινε κανονική πόλη, τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρότυπα της υπαίθρου.

Είχε ταχυδρομείο, κινηματογράφο, σιδηροδρομικό σταθμό και σχολεία. Στη δεκαετία του 1990, ωστόσο, η αυλαία της μυστικότητας έπεσε ​​από τη Star City και ο χώρος άνοιξε στο κοινό.

Για πρώτη φορά, οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν τη δεξαμενή όπου οι κοσμοναύτες ασκούνταν κάτω από το νερό ή ο γιγαντιαίος φυγοκεντρικός μηχανισμός όπου αναπτύσσονταν μεγάλες ταχύτητες, δημιουργώντας συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Σήμερα, τουριστικά γραφεία προσφέρουν ειδικές εκδρομές στην εγκατάσταση και οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να φορέσουν διαστημικές στολές ή να ζήσουν προσομοιώσεις της εκπαίδευσης.

Παράλληλα, το μουσείο του διαστημικού ταξιδιού και της εξερεύνησης διαθέτει μια εντυπωσιακή συλλογή από στολές, κάψουλες από διαστημόπλοια και άλλα πολλά.

Υπάρχει ακόμη και αντίγραφο του γραφείου του Γκαγκάριν, το οποίο περιέχει ένα βιβλίο που υπογραφόταν από κάθε πλήρωμα πριν από την πτήση στο Διάστημα.

Πηγή: Atlas Obscura

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.