ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Οι θαλάσσιες αράχνες δεν ζουν με την καρδιά αλλά με τα έντερα!

Κάνει ό,τι χρειάζεται, για να επιβιώσει…

Οι φοιτητές της βιολογίας θα σας πουν ότι χάρη στην εργασία της καρδιάς το σώμα αντλεί αίμα και κυκλοφορεί το οξυγόνο. Ομως, υπάρχει εξαίρεση στον κανόνα: η θαλάσσια αράχνη.

Αυτοί οι ασυνήθιστοι κάτοικοι των ωκεανών -οι οποίοι παρά το όνομά τους, δεν είναι στην πραγματικότητα αραχνοειδή- διαθέτουν μια σημαντική εναλλακτική λύση της καρδιάς: χρησιμοποιούν τα έντερά τους, για να μεταφέρουν οξυγόνο στα μέρη του σώματός τους.

Photo Credit Sylke Rohrlach

Αυτή τους η ικανότητα ακούγεται σαν μία μη φυσιολογική εξελικτική λύση, αλλά οι αράχνες της θάλασσας δεν είναι συνηθισμένοι οργανισμοί. Σύμφωνα με τους βιολόγους από το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα, η αράχνη της θάλασσας έπρεπε να προσαρμοστεί στο περιβάλλον, για να πραγματοποιήσει μια σειρά από ζωτικές μεταβολικές λειτουργίες.

Οπως επισημάνθηκε, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, που τα έντερα περιορίζονται σε μια ενιαία κοιλότητα του σώματος, αυτά των θαλασσίων αραχνών διακλαδίζονται πολλές φορές και τμήματα του σωλήνα του εντέρου κατεβαίνουν μέχρι την άκρη του κάθε σκέλους-ποδιού!

Photo Credit Ocean Networks Canada/CSSF

Επίσης, οι ερευνητές είδαν ότι οι καρδιακοί παλμοί των θαλάσσιων αραχνών δεν είναι αρκετά ισχυροί, για να αντλούν αίμα πέρα από το κεντρικό τμήμα του σώματός τους. Ταυτόχρονα, τα έντερα που εκτείνονται στα πόδια τους παρουσιάζουν τακτικές συσπάσεις, σε μια διαδικασία που αποκαλείται περισταλτική.

Αυτό κανονικά χρησιμεύει για τη μεταφορά τροφής και υγρών μέσω του πεπτικού συστήματος, όμως σε αυτήν την περίπτωση οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα έντερα διαμένουν και οξυγόνο!

Οι ερευνητές προχώρησαν σε πείραμα με δώδεκα διαφορετικά είδη θαλάσσιας αράχνης, από το οποίο προέκυψε ότι τα έντερα εκτελούν την πλειονότητα της κυκλοφορίας αίματος και οξυγόνου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology.

Πηγές: Science Alert και New Atlas / Πρώτη εικόνα Rickard Zerpe

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.