ΕΡΕΥΝΑ

Aρσενικά ψάρια γίνονται θηλυκά!

Φταίνε χημικά και φάρμακα, προειδοποιεί ειδικός.

«Θα πρέπει να εξεταστούν αυστηρότεροι έλεγχοι των χημικών ουσιών, οι οποίες μπορούν να κάνουν αρσενικά ψάρια θηλυκά, τόνισε κορυφαίος οικοτοξικολόγος.

Σχεδόν δέκα χρόνια αφότου βοήθησε να αποκαλυφθεί πόσο σημαντικός είναι ο αντίκτυπος των ανθρώπινων φαρμάκων στην άγρια φύση, ο καθηγητής Τσαρς Τάιλερ (Charles Tyler), από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, τόνισε ότι οι επιστήμονες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τις συνέπειες χιλιάδων αποβλήτων ουσιών.

Ορισμένες προέρχονται από βιομηχανικές διεργασίες, ενώ άλλες είναι από φάρμακα που παίρνουν οι άνθρωποι και ξεπλένονται απευθείας από την τουαλέτα.

Ο εμπειρογνώμονας συμμετείχε σε μία μελέτη το 2008, η οποία βρήκε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των αρσενικών ψαριών σε 51 περιοχές αγγλικών ποταμιών, έδειχναν σημάδια τοκετού, με αυγά στους όρχεις τους.

Σε ορισμένους ποταμούς, σχεδόν όλα τα αρσενικά τσιρόνια είχαν γίνει θηλυκά εξαιτίας των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων, τα οποία χρησιμοποιούνται μαζί με την προγεστερόνη στα χάπια ελέγχου των γεννήσεων για την πρόληψη της ωορρηξίας.

Άλλες χημικές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν διάφορα μέρη της ανατομής των ψαριών, όπως ήπαρ, καρδιά και εγκέφαλο.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν χιλιάδες χημικές ουσίες και οι συνέπειες στον φυσικό κόσμο, εξακολουθούν να είναι ελάχιστα κατανοητές. Ωστόσο, περίπου 200 έχουν αποδειχθεί ότι οδηγούν σε θηλυκή διάκριση. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την αναπαραγωγή των αρσενικών με επιτυχία.

Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτές οι ουσίες δεν σκοτώνουν τα ψάρια, αλλά μπορούν να μειώσουν τον πληθυσμό τους με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: Independent / Εικόνες Pixabay

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.