ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Πώς τα κατοικίδια που χάνονται, επιστρέφουν σπίτι;

Λέγεται ότι ορισμένα χρησιμοποιούν διάφορες στρατηγικές.

Πριν μερικά χρόνια, ένας σκύλος καταφυγίου, ο Χάνκ από το Μέμφις στις ΗΠΑ, ταξίδεψε κάπου 18 χιλιόμετρα σε διάστημα δύο ημερών, για να επιστρέψει στους αναδόχους του, αφού μεταφέρθηκε σε καινούργιο σπίτι για μακροπρόθεσμη φροντίδα. Παρόλο που τον πήγαν με αυτοκίνητο και δεν έπρεπε να γνωρίζει τη διαδρομή, αυτός βρήκε τον δρόμο και γύρισε!

Και δεν είναι η πρώτη φορά που ένα κατοικίδιο επιδεικνύει αυτήν την εκπληκτική ικανότητα. Το 2013, μια γάτα, που λεγόταν Χόλι, χρειάστηκε να ταξιδέψει περίπου 322 χιλιόμετρα, για να επιστρέψει στο σπίτι της στο Γουέστ Παλμ Μπιτς, καθώς χάθηκε ενώ ταξίδευε με τους ιδιοκτήτες της. Η περιπέτειά της κράτησε δύο μήνες. Ορισμένοι δεν πίστευαν ότι η γάτα που εμφανίστηκε στο σπίτι, ήταν η Χόλι! Κι όμως, ήταν.

Και οι δύο περιπτώσεις γεννούν ερωτήματα για το πώς κατορθώνουν μερικά κατοικίδια -δεν συμβαίνει με όλα- να βρίσκουν τον δρόμο τους.

Τα σκυλιά βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις μύτες του. Κι αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί έκπληξη. Όταν ο αέρας είναι σωστός, τα 18 χιλιόμετρα δεν είναι τίποτε για έναν καλό σκύλο να επιστρέψει σπίτι. Μάλιστα, χρησιμοποιούν και άλλες στρατηγικές, ας πούμε ότι συνδυάζουν μυρωδιές, για να σχεδιάσουν την πορεία τους. Ισως, να είναι η μυρωδιά ενός γνωστού ατόμου ή ζώου στον αέρα, ένας κάδος απορριμμάτων ή ένας πυροσβεστικός κρουνός.

Πρόσφατα, δύο σκυλιά χάθηκαν μέσα σε μια μέρα με παχιά ομίχλη ενώ πεζοπορούσαν με λουρί, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά από 96 ώρες εξαντλητικής έρευνας, με εθελοντές και drones, οι ιδιοκτήτες τους αποφάσισαν να ψήσουν μερικά λουκάνικα στο σημείο όπου είδαν για τελευταία φορά τους σκύλους τους. Λίγη ώρα αργότερα, τα κατοικίδια εμφανίστηκαν, τρέχοντας προς το μέρος τους. Γιατί συνέβη αυτό; Κάθε Κυριακή, οι ιδιοκτήτες τους έψηναν λουκάνικα και τους τα έδιναν για πρωινό. Οπότε εάν υπήρχε φαγητό που θα τους έσπαγε τη μύτη, δεν ήταν κάτι άλλο παρά μόνο τα λουκάνικα.

Οι γάτες, από την άλλη, μπορούν να χρησιμοποιούν μαγνητικά πεδία όπως κάνουν τα πουλιά, για να βρουν τη διαδρομή τους, βόρεια και νότια. Στην περίπτωση της Χόλι, οι ειδικοί θεωρούν ότι έκανε ένα καλό μάντεμα και πιθανόν, χρησιμοποίησε την εσωτερική της πυξίδα, για να χαράξει τη διαδρομή που ακολούθησε μέχρι το σπίτι.

Οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι παίζει σημαντικό ρόλο το γενικότερο ταπεραμέντο ενός κατοικίδιου. Ο σκύλος θα ταξιδέψει χιλιόμετρα, γιατί θέλει να επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του. Η γάτα που θα διανύσει μια μεγάλη απόσταση, ενδεχομένως να το κάνει για την αυλή του σπιτιού της.

Ωστόσο, οι ερευνητές θεωρούν ότι δεν πρέπει να δείχνουμε στα κατοικίδιά μας πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά περιηγούνται, για κάθε κατοικίδιο που επιστρέφει σπίτι, υπάρχουν δεκάδες άλλα που παραμένουν χαμένα.

Πηγή: Mother Nature Network / Εικόνες Pexels

Advertisements

Κατηγορίες:ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.