ΜΟΥΣΕΙΑ

Το τεράστιο μπάσο με τον βαθύ ήχο!

Είναι πιο χαμηλός από αυτόν που ακούνε οι άνθρωποι!

Στο Μουσείο Μουσικών Οργάνων (MIM) στο Φοίνιξ, στην Αριζόνα βρίσκεται ένα από τα σπανιότερα όργανα, το Οκτομπάς (Octobass), το οποίο βγάζει έναν ήχο βαθύ, αρκετά πιο χαμηλά από ό, τι οι άνθρωποι μπορούν να ακούσουν.

Το όργανο αυτό επινοήθηκε το το 1850 από τον Ζαν Μπαπτίστ Βουγιόμ (Jean-Baptiste Vuillaume) με σκοπό να δίνει άλλο βάθος στον ήχο μιας ορχήστρας.

Το τριών-χορδών γιγαντιαίο όργανο έχει ύψος μεταξύ 3,4 και 3,7 μέτρων, περίπου διπλάσιο από το ύψος ενός διπλού ή όρθιου μπάσο.

Το Octobass είναι σχεδόν υπερβολικά μεγάλο για να παίξει. Οι χορδές είναι πολύ μεγάλες για να πιέζονται με τα δάχτυλά, οπότε απαιτείται χειρισμούς πεντάλ και μοχλών που ελέγχουν τις νότες και μηχανισμούς για να πιέζουν τις χορδές.

Το όργανο αυτό αρχικά απαιτούσε δύο ανθρώπους να το παίξουν: ένας που περνούσε ένα τεράστιο δοκάρι μπροστά από τις χορδές και ένα άλλος που ασχολείτο με τους μοχλούς.

Συμπεριλαμβανομένων των σύγχρονων αναπαραγωγικών αντιγράφων, υπάρχουν μόνο επτά γνωστά δείγματα αυτού του οργάνου στον κόσμο, τα οποία φυλάσσονται κυρίως σε μουσεία.

Το octobass στο Phoenix είναι συντονισμένο δύο οκτάβες κάτω από το βιολοντσέλο και μία οκτάβα κάτω από το σύγχρονο διπλό μπάσο. Ο χαμηλός του ήχος, είναι χαμηλότερος από τη χαμηλότερη νότα σε ένα πιάνο 88 πλήκτρων και πέρα ​​από αυτό που μπορούν να ακούσουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ είναι η μόνη ορχήστρα που έχει ένα από αυτά τα ασυνήθιστα όργανα και οι συνθέτες γράφουν ακόμα μουσική, περιστασιακά. Όταν παίζεται σήμερα, γίνεται συνήθως από ένα άτομο.

Πηγή: Atlas Obscura / Βίντεο MIMphx

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.