ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Οι νυχτοπεταλούδες που μυρίζουν τον έρωτα τους!

Και πετούν 11 χιλιόμετρα για να βρουν το ταίρι τους!

Είναι γιγαντιαίες, με άνοιγμα φτερών 18 εκατοστά, θεωρούνται οι μεγαλύτερες στη Βόρεια Αμερική και έχουν ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στη σύντομη ζωή τους. Οσμίζονται τον… έρωτα τους από μακριά και ταξιδεύουν όσο χρειάζεται, για να τον βρουν!

Η Hyalophora cecropia, είναι μια ξεχωριστή νυχτοπεταλούδα που υπάρχει μόνο για να τεκνοποιεί. Το αρσενικό ψάχνει το ταίρι του «ρουφώντας» με τις ισχυρές αισθήσεις του, τις φερομόνες ενός θηλυκού από απόσταση δύο χιλιομέτρων!

Οι νυχτοπεταλούδες ή σκώροι, είναι «ξαδέλφια» με τις πεταταλούδες και εμφανίζονται σε περίπου 160.000 είδη παγκοσμίως, σε σύγκριση με περίπου 20.000 είδη πεταλούδων.

Η Hyalophora cecropia, εντοπίζεται σε δάση σκληρού ξύλου στη Βόρεια Αμερική, από τα Βραχώδη Όρη μέχρι την ακτή του Ατλαντικού, και από τη Νέα Σκωτία, μέχρι τη Φλόριντα.

Οι ενήλικες ζουν μόνο για μερικές εβδομάδες και είναι ανίκανοι να φάνε, δεδομένου ότι ο μόνος σκοπός της ζωής τους είναι να ζευγαρώσουν και να βάλουν αυγά.

Οι κάμπιες είναι επίσης ακίνδυνες, και παρά τη διατροφή τους με τα φύλλα όλο το καλοκαίρι, ο μικρός πληθυσμός τους, αποτρέπει σημαντικές ζημιές στα φυτά.

Ένα θηλυκό μπορεί να βάλει περισσότερα από 100 αυγά, τα οποία αποθέτει κατά μικρές ομάδες στα φύλλα ή τα στελέχη των διαφόρων φυτών ξενιστών.

Αυτά τα αυγά πρέπει να εκκολάπτονται μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες, απελευθερώνοντας τις προνύμφες που στη συνέχεια περνούν από μια σειρά σταδίων ζωής, αλλάζοντας χρώματα, από μαύρο σε κίτρινο και πράσινο μεγαλώνοντας σε μέγεθος.

Πηγές: Mother Nature Network και Wikipedia

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.