ΤΟΠΟΙ

Ο «Παρθενώνας» που δεν τελείωσε ποτέ!

Ήταν όραμα του Έλγιν που έκλεψε τα μάρμαρα του αυθεντικού!

Στο Εδιμβούργο βρίσκεται το «ημιτελές εθνικό μνημείο της Σκωτίας», αλλά κατέληξε αντί για πηγή εθνικής υπερηφάνειας, να είναι μια εθνική ντροπή και εθνική αμηχανία.

Το μνημείο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Κάρλτον (Carlton Hill) και ήταν αφιερωμένο στους Σκωτσέζους στρατιώτες και τους ναυτικούς που έχασαν τη ζωή τους στους Ναπολεόντειους Πολέμους.

Τα σχέδια του ήταν σαν τον Παρθενώνα και ανάμεσα στους θερμούς υποστηρικτές του, ήταν και ο γνωστός μας λόρδος Έλγιν, που άρπαξε τα μάρμαρα του δικού μας.

Το 1822 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια, με τη τοποθέτηση της πέτρας των θεμελίων. Οι αρχιτέκτονες Τσαρλς Κόκεραλ (Charles Cockerall) και Γουίλιαμ Χένρι Πλέιφερ (William Henry Playfair) ονειρεύτηκαν ένα φιλόδοξο μνημείο.

Εξωτερικά, η δομή θα έμοιαζε με τον Παρθενώνα, αλλά το εσωτερικό θα φιλοξενούσε μια εκκλησία και θα είχε μια μαζική κατακόμβη κάτω από την οποία θα θάβονταν σημαντικές προσωπικότητες της Σκωτίας.

Η εκτίμηση για το έργο αυξήθηκε στις 42.000 λίρες, ένα τεράστιο ποσό για την εποχή, αλλά η Εταιρεία που συστάθηκε κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 16.000, με τη δυνατότητα επιχορήγησης 10.000 από το Κοινοβούλιο.

Παρά τα ανεπαρκή κεφάλαια, αποφασίστηκε να αρχίσουν οι εργασίες το 1826. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σε μόλις τρία χρόνια, με την κατασκευή μόλις δώδεκα πέτρινων πυλώνων, οι πόροι εξαντλήθηκαν.

Εκείνη την εποχή, το Εδιμβούργο, ως πόλη, αναπτυσσόταν ταχέως με πολλά μεγάλα έργα κατασκευών κτιρίων, τα οποία η πόλη θεωρούσε ότι ήταν πιο σημαντικά από την κατασκευή ενός περίτεχνου μνημείου με υψηλό κόστος.

Παρά τις πολλές προσπάθειες που έγιναν για την ολοκλήρωση του κτιρίου, κατά τη διάρκεια των επομένων ετών, το «Εθνικό Μνημείο» παραμένει ημιτελές.

Πηγή: Amusing Planet και Wikipedia

 

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.