ΤΟΠΟΙ

Το φρούριο με την τρομακτική ιστορία!

Εκεί έγινε μια από τις πιο δραματικές εξεγέρσεις!

Το Μασάντα (Masada), είναι ένα εκπληκτικό  φρούριο στην ιουδαϊκή έρημο στο Μπερ Σεβά, του Ισραήλ, και χτίστηκε σε ρωμαϊκό στιλ από τον Ηρώδη, τον βασιλιά της Ιουδαίας κάπου μεταξύ του 37 και του 31 π.Χ.

Σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο 500 μέτρων, είναι απρόσητο, καθώς στη μία πλευρά έχει τη Νεκρά Θάλασσα, και την έρημο από την άλλη.

Το αμυντικό συγκρότημα προοριζόταν να είναι το καταφύγιο του βασιλιά. Σχεδιάστηκε για να περιλαμβάνει ένα παλάτι, καθώς και διοικητικά κέντρα, αποθήκες και οπλοστάσιο.

Αρκετές δεκαετίες μετά το θάνατο του Ηρώδη, μια ομάδα Εβραίων εξεγέρθηκε εναντίον των Ρωμαίων και κατέλαβε το Masada. Μαζί τους ενώθηκαν οι οικογένειες Εβραίων Ζηλωτών που έφυγαν από την Ιερουσαλήμ.

Για τρία χρόνια, η ομάδα κατάφερε να υπερασπιστεί το φρούριο ενάντια στους Ρωμαίους. Αλλά το 73 μ. Χ. η κατάληψη του φρουρίου ήταν πολύ κοντά, καθώς η πολιορκία του είχε στενέψει.

Ο πληθυσμός των Εβραίων στο εσωτερικό γνώριζε ότι δεν είχαν κανένα μέσο διαφυγής και αποφάσισαν να μην πέσουν ζωντανοί στα χέρια το Ρωμαίων.

Έτσι, πήραν την απόφαση να δολοφονήσουν ο ένας τον άλλον για να αποφύγουν τη σύλληψή τους.Τράβηξαν κλήρο για τους 10 που θα σκότωναν πρώτα τους άλλους και στο τέλος του εαυτούς τους. Όταν τελικά οι Ρωμαίοι μπήκαν στο κάστρο, βρήκαν μόνο περίπου 1.000 πτώματα!

Το Masada αφού χρησιμοποιήθηκε για λίγο ως καταφύγιο βυζαντινών μοναχών τον 6ο αιώνα, εγκαταλείφθηκε και δεν κατοικήθηκε πάλι.

Ωστόσο, το φρούριο παρέμεινε άθικτο για περισσότερο από 13 αιώνες και όλα τα σημάδια της ανθρώπινης παρουσίας, εξαφανίστηκαν αργά.

Λεπτομερείς ανασκαφές έγιναν τον 19ο αιώνα, ενώ ο τόπος έχει γίνει ένα οδυνηρό σύμβολο θυσίας για τον εβραϊκό λαό.

Σήμερα, τα ερείπια πολλών κτιρίων του συγκροτήματος του Masada έχουν αποκατασταθεί, όπως το παλάτι του Ηρώδη με τις κρεμαστές βεράντες του, τα λουτρά με διατηρημένα μωσαϊκά και τοιχογραφίες, μια συναγωγή και το στρατόπεδο πολιορκίας που έχουν δημιουργήσει οι Ρωμαίοι.

Πηγή: Atlas Obscura και Wikipedia

 

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.