ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Το χωριό των UFO!

Πρωτοποριακό για την εποχή του, εγκαταλελειμμένο σήμερα!

Η αρχιτεκτονική τάση στα τέλη της δεκαετίας το 1960, ήταν η δημιουργία φουτουριστικών σπιτιών, που έμοιαζαν με τους ιπτάμενους δίσκους που είχε πλασάρει το Χόλιγουντ.

Πρωτοπόρος στο είδος αυτών των σπιτιών ήταν ο Φιλανδός αρχιτέκτονας Μάτι Σούρονεν (Matti Suuronen), ο οποίος τοποθετούσε τους… ιπτάμενους δίσκους του, όπου τον καλούσαν.

Κάπως, έτσι, δημιουργήθηκε το θέρετρο Γουανλί (Wanli), κοντά στην Ταϊπέι, της Ταϊβάν. Τα σπίτια Φουτούρο (Futuro) και Βεντούρο (Venturo), όπως τα έλεγαν τότε, είχαν σχεδιαστεί από τον Suuronen και είναι εντυπωσιακή μίμηση ιπτάμενων δίσκων.

Ήταν σπίτια πλαστικά, προκατασκευασμένα, και αρχικά προορίζονταν για σαλέ κοντά σε πίστες σκι. Η μανία όμως για τέτοιου είδους αρχιτεκτονική, εξαπλώθηκε σε όλον τον πλανήτη και πλέον βρίσκονται στα πιο απίθανα μέρη.

Όλα ήταν αρκετά φωτεινά ώστε να μπορούν να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε έδαφος, αν και αυτά που είναι στο Wanli έχουν αντικαταστήσει τα ρυθμιζόμενα πόδια σε στυλ UFO, με τσιμεντένιες σκάλες της εποχής το ’70 και δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Το σπίτι σε σχήμα UFO, κοντά στην είσοδο του χωριού, διαθέτει πλήρως λειτουργική πόρτα και παράθυρα τύπου αεροπλάνου. Μέσα στον μικρό κυκλικό χώρο υπάρχει καθιστικό, κουζίνα, υπνοδωμάτιο και μπάνιο.

Τα άλλα Futuros που βρίσκονται εκεί, δεν είναι τόσο καλοδιατηρημένα. Επίσης, εκεί βρίσκονται τα περισσότερα από τα σπίτια Venturo (ήταν πιο πλατιά και δεν έμοιαζαν τόσο με UFO).

Αναφέρεται ότι υπάρχουν λιγότερα από 10 «αληθινά» σπίτια Venturo στον κόσμο, άλλα είναι περίεργο πώς στο χωριό βρίσκονται περισσότερα από 10!

Φαίνεται πως αυτά τα σπίτια δεν είχαν τη σφραγίδα του Suuronen και δεν υπάρχουν πληροφορίες, σχετικά με το από πού προέρχονταν ή ακόμα και πότε χτίστηκαν.

Πάντως, σε αυτή τη χώρα λάτρευαν τη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική, καθώς είχαν γίνει και αλλού παρόμοιοι οικισμοί.

Τα πιο γνωστά «σπίτια των UFO» της Ταϊβάν,  είναι γνωστά ως Sanzhi Pod City, που σημαίνει «ερείπια του μέλλοντος», και κατεδαφίστηκαν το 2008 μετά από χρόνια αποσύνθεσης.

Αλλά το Wanli είναι ένα άλλο θέρετρο, που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και σήμερα.  Καταλαμβάνει έκταση 63 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο βόρειο τμήμα της Ταϊπέι της Ταϊβάν.

Τα φουτουριστικά ερείπια του βρίσκονται κοντά στην παραλία, μέσα σε μια περιοχή σύγχρονων καταλυμάτων που θα μπορούσε τελικά να σφραγίσει τη μοίρα τους.

Πηγή: Atlas Obscura και Uurban Ghosts

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.