ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Πώς αεροδρόμιο καταπολεμά την ηχορύπανση!

Δημιουργώντας ένα πάρκο!

Απίστευτο και όμως πραγματικό, είναι αυτό που συμβαίνει στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, όπου οι αρμόδιοι έχουν καταφέρει να μειώσει τη ρύπανση, με διάφορα έργα στα γύρω χωράφια!

Το Σχίπχολ (Schiphol) του Άμστερνταμ, που βρίσκεται μόλις 9 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης, είναι το τρίτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ευρώπη και ένα από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο.

Κατά μέσο χρόνο, περισσότεροι από 63 εκατομμύρια επιβάτες περνούν από το Schiphol σε 479.000 πτήσεις προς και από διάφορους διεθνείς προορισμούς. Αυτό σημαίνει, περίπου, 1.300 πτήσεις καθημερινά, ή σχεδόν μια πτήση κάθε λεπτό.

Όταν ο ολλανδικός στρατός έφτιαξε για πρώτη φορά μια λωρίδα προσγείωσης το 1916, η περιοχή είχε επιλεγεί επειδή ήταν ένα πόλντερ (μια ευρεία και επίπεδη πεδιάδα που έχει νερό και είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από τη γύρω περιοχή).

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η επίπεδη έκταση του ποταμού Χααρλεμμερμέιρ (Haarlemmermeer) έγινε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας και ο θόρυβος που προκαλούσε το αεροδρόμιο αποτέλεσε ενοχλητικό πρόβλημα για τους κατοίκους.

Για χρόνια, οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για το θόρυβο απογείωσης ή προσγείωσης ενός αεροσκάφους. Ιδιαίτερα σε μία χώρα που είναι επίπεδη και επιτρέπει τη μετάδοση του θορύβου σε απόσταση 28 χιλιομέτρων!

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τη ηχορύπανσης, το αεροδρόμιο ζήτησε τη βοήθεια μια αρχιτεκτονικής εταιρείας τοπίου, την H + N + S και του καλλιτέχνη Πολ Ντε Κορτ (Paul De Kort).

Η ιδέα να εμπλακεί ένας καλλιτέχνης τοπίου για την επίλυση ενός τεχνικού προβλήματος γεννήθηκε τυχαία το 2008.

Ύστερα από μια αποτυχημένη προσπάθεια ελέγχου του θορύβου, οι αξιωματούχοι του αερολιμένα του Schiphol ανακάλυψαν ότι μετά το όργωμα της γης, μεταξύ του διαδρόμου και των γύρω οικισμών, ο θόρυβος μειώθηκε.

Έτσι, ο Paul De Kort έσκαψε μια σειρά φράχτες και τάφρους στα νοτιοδυτικά του αεροδρομίου, ακριβώς μετά την άκρη του διαδρόμου.

Η απόσταση μεταξύ των κορυφογραμμών είναι περίπου ισοδύναμη με το μήκος κύματος του θορύβου του αεροδρομίου, το οποίο είναι περίπου 11 μέτρα.

Υπάρχουν 150 απόλυτα ίσια και συμμετρικά αυλάκια με έξι ποδαράκια μεταξύ τους. Αυτές οι απλές ράχες μειώνουν πάνω από το μισό, τα επίπεδα θορύβου.

Ο Paul De Kort μετέφερε τις εμπειρίες ενός Γερμανού φυσικού και μουσικού του 18ου αιώνα, του Έρνστ Κλάντνι (Ernst Chladni), του οποίου η έρευνα για τη μετάδοση του ήχου έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη ακουστική επιστήμη.

«Ο πατέρας της ακουστικής», όπως τον λένε πολλοί,σε ένα από τα πιο διάσημα πειράματά του, έβαλε αλάτι ή άμμο πάνω σε μια μεταλλική πλάκα.

Μετά από τη δόνηση τους λόγω του ήχου, οι κόκκοι οργανώθηκαν σε γεωμετρικά σχέδια και κορυφογραμμές. Αυτό ακριβώσς έκανε ο Kort.

Οι εργασίες εξωραϊσμού γύρω από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ Schiphol τελικά δημιούργησαν ένα πάρκο, περίπου, 40 στρεμμάτων, που διασχύζεται με διάφορα μονοπάτια.

Ο De Kort ενσωμάτωσε επίσης και πολλά άλλα έργα τέχνης μέσα στο πάρκο, όπως ένα παραβολικό πιάτο που ενισχύει τον ήχο που προέρχεται από μακριά και μια λίμνη με γέφυρα και μηχανισμό που μπορεί να δημιουργήσει κύματα.

Ο αερολιμένας δεν μένει μόνο σε αυτά. Με μια σειρά παρεμβάσεων στις απογειώσεις και τις προσγειώσεις στοχεύει στη μείωση του θορύβου έως και 10 ντεσιμπέλ.

Πηγή: Amusing Planet

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.