ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Γιατί γάτες και σκύλοι λιώνουν για χάδια στο κεφάλι;

Μοιράζονται μερικούς λόγους, αλλά η απάντηση είναι διαφορετική για τον κάθε φίλο μας.

Το χάιδεμα μιας γάτας ή ενός σκύλου στο κεφάλι δίνει προσοχή στα ζώα και μάλιστα, μπορεί να το απαιτήσουν, δήλωσε ο Δρ Νίκολας Ντόντμαν (Nicholas Dodman), ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής, στο Πανεπιστήμιο Ταφτς.

Επίσης, είναι δύσκολο για γάτες και σκύλους να αγγίζουν τις κορυφές στα κεφάλιας με τα πόδια τους και συνεπώς, είναι αδύνατο να τα γλείφουν με τις γλώσσες τους. «Είναι μια απρόσιτη περιοχή, που μπορείτε να φτάσετε εσείς για αυτά», επισήμανε ο Ντόντμαν.

Από κει και πέρα για το κάθε ζώο, το χάιδεμα στο κεφάλι σημαίνει και άλλα πράγματα.

Για τις γάτες, ένα φιλικό χάδι στο κεφάλι, στα μάγουλα και στο πηγούνι, μπορεί να της υπενθυμίσει τη ρουτίνα περιποίησή της. Ακόμη, θα μπορούσε να παραπέμψει στις μητέρες τους, οι οποίες έγλειφαν τα κεφάλια τους όταν ήταν γατάκια.

Για αυτό, οι γάτες μπορεί να αντιληφθούν το χάδι στο κεφάλι σαν μια «υπηρεσία καλλωπισμού που προέρχεται από τον ιδιοκτήτη» είτε να δουν τον ιδιοκτήτη ως μαμά τους, επισήμανε ο Ντόντμαν.

Ο Μικέλ Ντελγάντο (Mikel Delgado), υποψήφιος για ντοκτορά στην ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Μπέρκλεϋ, επισήμανε ότι οι γάτες έχουν αδένες σε όλο τους το σώμα κι αυτοί συγκεντρώνονται στο μέτωπο, στα μάγουλα και στο πηγούνι τους.

Όταν τρίβονται στο χέρι σας ή στη γωνιά ενός τοίχου ή πάνω σε μια άλλη γάτα, απλώνουν τη μυρωδιά τους, είπε ο Ντελγάντο. «Όταν αφήνουν τη μυρωδιά τους, σηματοδοτούν την επικράτειά τους και πιστεύουμε πως έχει κάποιες ηρεμιστικές επιπτώσεις για αυτές», ανέφερε.

«Όταν μια γάτα τρίβει το μέτωπό της σε έναν άνθρωπο, αυτή είναι μια πολύ αγαπησιάρικη χειρονομία», επισήμανε, προσθέτοντας πως αυτές οι συμπεριφορές δείχνουν ότι το τρίψιμο του κεφαλιού εξυπηρετεί διπλό σκοπό για τις γάτες: Σηματοδοτεί την επικράτειά τους και ταυτόχρονα, εκφράζει φιλικά συναισθήματα.

Από την άλλη, τα σκυλιά μπορεί να σπρώξουν ελαφριά ή να ακουμπήσουν με το κεφάλι τους τους ιδιοκτήτες τους. Αυτό είναι συνήθως σημάδι αγάπης και προσκόλλησης, είπε ο Λένι Κάπλαν (Leni Kaplan), λέκτορας στο Τμήμα Κλινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Ωστόσο, δεν απολαμβάνουν όλα τα σκυλιά το χάδι ή το μασαζάκι στο κεφάλι. Κι αυτό, γιατί σε ορισμένα φαίνεται σαν μια χειρονομία κυριαρχίας, σημείωσε ο Κάπλαν. Σε όσα δεν υπάρχει πρόβλημα και δέιχνουν να το απολαμβάνουν, αυτό είναι ένδειξη αγάπης και προσοχής, ανέφερε.

Επίσης, τα σκυλιά που δεν είναι σωστά κοινωνικοποιημένα, ή που τείνουν να φοβούνται νέα πρόσωπα και καταστάσεις, μπορεί να μη θέλουν τα χάδια στα κεφάλια τους, είπε ο Κάπλαν. Γενικά, είναι καλύτερο να διαβάσετε τη γλώσσα του σώματος του ζώου, για να δείτε τι προτιμά, λένε οι ειδικοί.

Πάντως, αν ο σκύλος ή η γάτα σας απολαμβάνει πολύ περισσότερο το χάδι στο κεφάλι από ό,τι συνηθίζει, τότε να ελέγξετε για πιθανή αλλεργία ή ερεθισμένο κόκκινο δέρμα. «Είναι μόνο αγάπη ή φαγούρα;», έβαλε το ερώτημα ο Ντελγάντο.

Πηγή: Live Science / Εικόνες Pixabay

 

 

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.