ΤΕΧΝΗ

Το κόκκινο που χωρίζει τον σύγχρονο κόσμο!

Μια εκπληκτική αλληγορία για σύνορα που καθορίζει η μετανάστευση!

Ο Ινδός και Βρετανός καλλιτέχνης Ανίς Καπούρ (Anish Kapoor) πραγματοποίησε μια καλλιτεχνική εγκατάσταση στην Αργεντινή, στο «πάρκο της μνήμης», που είναι ένα μνημείο για τα θύματα της χούντας που κυβέρνησε τη χώρα από το 1976 έως το 1983.

Η έκθεση του με τον τίτλο Ντεστιέρο (Destierro), αποτελείται ουσιαστικά από τρεις μικρότερες εγκαταστάσεις, στις οποίες κυριαρχεί το χρώμα.

Η «Εξόρυξη», όπως μεταφράζεται ο τίτλος, διερευνά τον εκτοπισμό αμάχων κατά τη διάρκεια των πολέμων αυτής της περιόδου, καθώς και ένα είδος «νέας γεωγραφίας» που προκαλείται από καταστάσεις όπως η κρίση των προσφύγων.

«Το Destierro μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια δράματα της εποχής μας», δήλωσε ο επιμελητής της έκθεσης Μαρσέλο Ντάντας (Marcello Dantas).

»Τα πραγματικά σύνορα του σημερινού κόσμου δεν είναι πλέον εκείνα που χωρίζουν τα έθνη, όπως τα έβλεπαν μερικοί ηγέτες, αλλά τα σύνορα που χωρίζουν αυτά που έχουν λίγο έδαφος για να σταθούν και εκείνα που δεν έχουν κανένα».

Το έργο που έδωσε τον τίτλο στην έκθεση αποτελείται με πάνω από 100 τόνους γης που απλώνεται στο δάπεδο.

Το χώμα έχει ψεκαστεί με μια φωτεινή κόκκινη χρωστική ουσία, μια από τις αγαπημένες αποχρώσεις του Kapoor, και φαίνεται να έχει μετακινηθεί από έναν εκσκαφέα που έχει ζωγραφιστεί με μπλε χρώμα.

Αυτή η μετατόπιση του χώματος, αντιπροσωπεύει τον εκτοπισμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ένα «αόρατο έργο», με τίτλο «άγχος», είναι μια καλή εγκατάσταση σε ένα κενό δωμάτιο που διερευνά τις έννοιες της παρουσίας και της αντίληψης.

Ένα άδειο δωμάτιο είναι εξοπλισμένο με μια συσκευή infrasound που εκπέμπει ηχητικά κύματα που δεν μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί.

«Είναι ένα αόρατο έργο που δημιουργεί στους ανθρώπους ένα συναίσθημα, που συνδέεται με τη συλλογική μνήμη της απώλειας, της αναχώρησης, της αόρατου και της εξαφάνισης», είπε ο Dantas.

Η τρίτη εγκατάσταση, «Imagine Blue», βρίσκεται σε ένα δωμάτιο που έχει φωτιστεί σε έντονα κόκκινα φώτα και διαθέτει ένα φαινομενικά μαύρο σωρό από χώμα στη μέση.

Ωστόσο, το κόκκινο φως τελικά μετατρέπεται σε λευκό, αποκαλύπτοντας στον θεατή ότι η βρωμιά είναι πραγματικά μπλε, όχι μαύρη.

Ο Kapoor έχει, τα αποκλειστικά δικαιώματα για την πιο μαύρη χρωστική ουσία του κόσμου, καθιστώντας τον το μόνο άτομο που επιτρέπεται να ζωγραφίζει με αυτό το χρώμα.

Πηγή: De Zeen

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.