ΖΩΗ

Φανταστικά φέρετρα

Κατασκευάζονται από εξειδικευμένους ξυλουργούς, στη Μεγάλη Άκκρα της Γκάνα.

Τα φανταστικά ή με φιγούρες φέρετρα, τα οποία είναι πολύχρωμα, θεωρούνται πραγματικά έργα τέχνης. Μάλιστα, παρουσιάστηκαν στο δυτικό κοινό μέσω του Μουσείου Εθνικής Τέχνης στο Παρίσι, το 1989, σε μια έκθεση με τίτλο «Les Magiciens de la terre» (Μάγοι της Γης).

Σ΄αυτήν την έκθεση εκτέθεικαν επτά περίτεχνα φέρετρα, τα οποία δημιουργήθηκαν από τους καλλιτέχνες Kane Kwei, Eric Adjetey Anang, ο Paa Joe, Daniel Mensah (Hello), Kudjoe Affutu. Έκτοτε, διοργανώθηκαν κι άλλες εκθέσεις σε πολλά μουσεία του κόσμου και γκαλερί τέχνης.

Οι άνθρωποι στην Γκάνα πιστεύουν ότι ο θάνατος δεν είναι το τέλος και πως η ζωή συνεχίζεται στον επόμενο κόσμο με τον ίδιο τρόπο που ήταν στη γη. Επίσης, θεωρούν ότι οι πρόγονοι είναι πιο ισχυροί από τους ζωντανούς και μπορούν να επηρεάσουν τους συγγενείς τους.

Για το λόγο αυτό, οι οικογένειες κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμπάθεια του νεκρού τους. Μάλιστα, η κοινωνική του κατάσταση εξασφαλίζεται από τη χρήση ενός εντυπωσιακού φερέτρου με όλους τους συμβολισμούς του.

Τα φέρετρα εμφανίζονται μόνο την ημέρα της ταφής και συχνά, η θεματολογία τους σχετίζεται με το επάγγελμα του νεκρού. Ορισμένα σχήματα όπως το σπαθί, αντιπροσωπεύει βασιλικά ή ιερατικά διακριτικά σε μια θρησκευτική λειτουργία. Μόνο άτομα με την κατάλληλη κοινωνική κατάσταση επιτρέπεται να θαφτούν σε αυτούς τους τύπους φερέτρων.

Τα φέρετρα σε σχήματα ζώων, όπως λιοντάρια, πετεινοί και καβούρια, αντιπροσωπεύσουν τοτέμ των φυλών. Ομοίως, μόνο οι επικεφαλής των οικείων οικογενειών επιτρέπεται να θαφτούν σε φέρετρα όπως αυτά.

Τα περίτεχνα φέρετρα παράγονται μόνο κατόπιν παραγγελίας. Και κάθε καλλιτέχνης απασχολεί έναν ή περισσότερους μαθητευόμενους. Τα φέρετρα κατασκευάζονται από το ξύλο ενός ντόπιου δέντρου (wawa), ενώ τα φέρετρα που πηγαίνουν για εκθέσεις σε μουσεία από πιο σκληρό ξύλο, ώστε να προστατεύονται από ρωγμές και έντομα.

Η κατασκευή ενός φερέτρου απαιτεί από δύο μέχρι και έξι εβδομάδες, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του θέματος και το επίπεδο εμπειρίας των ξυλουργών. Σε επείγουσες περιπτώσεις, πολλοί ξυλουργοί θα δουλέψουν πάνω σ΄ ένα φέρετρο. Όλη η ξυλουργική εργασία γίνεται με απλά εργαλεία. Η ζωγραφική χρειάζεται μέχρι και δύο ημέρες να ολοκληρωθεί.

Πηγές: Design You Trust και Wikipedia

Advertisements

Κατηγορίες:ΖΩΗ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.