ΤΟΠΟΙ

Οι τεράστιοι τροχοί της ύδρευσης!

Μοναδικά δείγματα αρχαίας τεχνολογίας στη Συρία!

Οι νόριας (norias), όπως λέγονται, οι 17 διατηρούμενοι μέχρι σήμερα τροχοί νερού, βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Ορόντες (Orontes), στην αρχαία συριακή πόλη Χάμα (Hama).

Οι πληροφορίες τους θέλουν να έχουν φτιαχτεί στην βυζαντινή περίοδο, ωστόσο άλλα στοιχεία πηγαίνουν ακόμα πιο πίσω, στα όρια του τρίτου και δεύτερου π.Χ. αιώνα.

Όπως και να είναι όμως η πραγματικότητα, πρόκειται για ένα τεχνολογικό επίτευγμα εκείνης της εποχής, καθώς με του τεράστιους αυτούς τροχούς γινόταν η άρδευση των χωραφιών και η ύδρευση της πόλης.

Οι τροχοί σχεδιάστηκαν για να ανυψώνουν το νερό από τον ποταμό και να το μεταφέρουν μέσω υδραγωγείων σε αγροτικά χωράφια και στα σπίτια των ανθρώπων.

Τροφοδοτούνται από το ρεύμα του ποταμού και καθώς κινούνταν, ξύλινοι κάδοι που είναι τοποθετημένοι στην περιφέρεια των τροχών, έβγαζαν νερό από το ποτάμι και το άδειαζαν στα υδραγωγεία.

Στη συνέχεια, η βαρύτητα οδηγούσε το νερό κατά μήκος των υδραγωγείων στον προορισμό του σε διάφορα μέρη της πόλης.

Όποτε και αν ανακαλύφθηκαν οι norias, η τελειοποίηση τους έγινε από μουσουλμάνους μηχανικούς που πραγματοποίησαν ορισμένες βελτιώσεις στη συσκευή, για παράδειγμα, την προσθήκη του μηχανισμού σφονδύλου που χρησιμοποιείται για την εξομάλυνση της παροχής ενέργειας.

Οι norias έγιναν όλο και πιο δημοφιλής σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ορισμένοι από αυτούς του τροχούς που χρησιμοποιήθηκαν στον μεσαιωνικό ισλαμικό κόσμο είχαν διάμετρο 20 μέτρων και μπορούσαν να ανυψώσουν μέχρι και 2.500 λίτρα νερού ανά λεπτό.

Οι τροχοί στο Hama είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο παράδειγμα αυτής της μεσαιωνικής τεχνολογίας. Στην πόλη υπήρχαν 30 norias, αλλά μόνο 17 από τους αρχικούς τροχούς επέζησαν στον 21ο αιώνα.

Είναι ακόμα σε καλή κατάσταση λειτουργίας, αν και το νερό από αυτούς δεν χρησιμοποιείται πλέον.

Πηγή: Amuzing Planet και Wikipedia

Advertisements

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , , , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s