ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα δέντρα των πόλεων υποφέρουν από αϋπνίες!

Δεν κοιμούνται όσο χρειάζεται.

Τα φώτα που βρίσκονται στους δρόμους και άλλες φωτεινές διακοσμήσεις εμποδίζουν τα αστικά δέντρα να κοιμηθούν, με αποτέλεσμα να είναι καχεκτικά.

«Τα δέντρα είναι όπως εμείς. Έχουν σκληρό χρόνο, όταν τα φώτα μένουν ανοιχτά όλη τη νύχτα. Πρέπει να κοιμούνται», δήλωσε ο Πήτερ Βόλεμπεν (Peter Wohlleben), Γερμανός δασοφύλακας και συγγραφέας με τις καλύτερες πωλήσεις. Εργάζεται και μελετά τα δάση από το 1987.

Το 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε μια μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο του τεχνητού φωτός στα δέντρα και τα φυτά τη νύχτα. Σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου, η έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Ecology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αλλαγές στον ετήσιο ρυθμό των δέντρων για την παραγωγή φύλλων και ανθών, που επηρεάζονται από το τεχνητό φως, «μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους».

Ο Βόλεμπεν συμβουλεύει τα δημοτικά συμβούλια να κλείνουν τα φώτα τη νύχτα, προκειμένου τα δέντρα να αναπτύσσονται φυσιολογικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα αστικά δέντρα είναι τα παιδιά του δρόμου του δάσους. Οι ρίζες τους αγωνίζονται να επιβιώσουν σε σκληρό έδαφος κάτω από το πεζοδρόμιο, ενώ θερμαίνονται από την ακτινοβολούμενη θερμότητα από τους δρόμους και τα κτίρια».

Αξίζει, πάντως, να γνωρίζουμε ότι δέκα κλιματιστικά που λειτουργούν για είκοσι ώρες, ισοδυναμούν με ένα δέντρο. Επίσης, ένα δέντρο που φυτεύεται στη δυτική πλευρά του σπιτιού, θα έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση ενέργειας 3% την πενταετία, με εξοικονόμηση 12% σε δεκαπέντε χρόνια. Ακόμη, τα δέντρα μειώνουν τη μόλυνση των σωματιδίων κατά 9-13%, ενώ η σκόνη που φθάνει στο έδαφος κάτω από αυτά τα δέντρα είναι 27-42% σε σχέση με μια ανοιχτή περιοχή.

Πηγή: Treehugger / Εικόνες Pixabay

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s