ΕΡΕΥΝΑ

Καύσιμα από τον ήλιο και τους υδρατμούς!

Επιτυγχάνεται μέσω ενός ηλιακού χρώματος που ανέπτυξαν οι επιστήμονες.

Το ηλιακό χρώμα μπορεί να απορροφήσει υδρατμούς και να τους διασπάσει, για να παράγει υδρογόνο, που θεωρείται η καθαρότερη πηγή ενέργειας.

Το χρώμα περιέχει μια χημική ένωση που λειτουργεί σαν το σίλικα τζελ, το οποίο χρησιμοποιείται σε σακουλάκια, για να απορροφά την υγρασία και να κρατά τα τρόφιμα, τα φάρκακα και διάφορα ηλεκτρονικά φρέσκα αλλά ξηρά. Μάλιστα, αυτό το νέο υλικό -συνθετικό σουλφίδιο του μολυβδαινίου- λειτουργεί και ως ημιαγωγός. Ετσι, διασπά τα μόρια του ύδατος σε υδρογόνο και οξυγόνο.

«Διαπιστώσαμε ότι η ανάμιξη της ένωσης με σωματίδια οξειδίου του τιτανίου οδηγεί σε μια βαφή, η οποία απορροφά το ηλιακό φως και παράγει υδρογόνο από την ηλιακή ενέργεια και τον υγρό αέρα», δήλωσε ο ερευνητής Τόρμποου Ντάνεκε (Torbow Daeneke), από το Πανεπιστήμιο RMIT της Μελβούρνης, στην Αυστραλία.

«Το οξείδιο του τιτανίου είναι η λευκή χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται ήδη στις βαφές τοίχου, πράγμα που σημαίνει ότι η προσθήκη του νέου υλικού μπορεί να μετατρέψει έναν τοίχο από τούβλα στην παραγωγή καυσίμων», τόνισε ο ερευνητής.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για καθαρό ή φιλτραρισμένο νερό για την τροφοδοσία του συστήματος», διευκρίνισε, επισημαίνοντας πως «οποιοσδήποτε χώρος έχει υδρατμούς στον αέρα, ακόμα και απομακρυσμένες περιοχές μακριά από το νερό, μπορεί να παράγει καύσιμο»!

Ο συνάδερφός του, διακεκριμένος καθηγητής Κούρος Κάλανταρ-ζάντεχ (Kourosh Kalantar-zadeh) είπε ότι το υδρογόνο είναι η καθαρότερη πηγή ενέργειας και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα.

«Αυτό το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ ξηρό αλλά και ζεστό κλίμα κοντά στους ωκεανούς. Το θαλασσινό νερό εξατμίζεται από το θερμό φως του ήλιου και ο ατμός μπορεί να απορροφηθεί για να παράγει καύσιμα», ανέφερε. «Αυτή είναι μια εξαιρετική ιδέα – κάνοντας καύσιμα από τον ήλιο και τους υδρατμούς στον αέρα».

Πηγή: Science Daily / Βίντεο RMIT University  / Εικόνες Pixabay

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s