ΖΩΗ

Ποίημα χωρίς τέλος!

Η λογοτεχνική δημιουργία ονομάζεται «Τα γράμματα της Ουτρέχτης».

Το ποίημα γράφεται πάνω σε πλάκες ενός μονοπατιού, στο κέντρο της παλιάς ολλανδικής πόλης.

Το ποίημα, υπό τον τίτλο «De Letters van Utrecht», γράφεται με ένα γράμμα της γλώσσας την εβδομάδα! Με άλλα λόγια, είναι ένα έργο του 21ου αιώνα, που προορίζεται και για τον 22ο αλλά και για τον 23ο ή μέχρι να… τυλίξει την πόλη για όσο χρονικό διάστημα το υποστηρίζουν οι κάτοικοι της πόλης.

Το ποίημα γράφεται από την Ομοσπονδία Ποιητών της Ουτρέχτης και μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει επτά. Η τοποθέτηση του κάθε γράμματος γίνεται το Σάββατο, ενώ οι λέξεις είναι γνωστές μόνο στη φαντασία του επόμενου ποιητή.

Το έργο ξεκίνησε από το 2012, αλλά για να υπάρξει μια εύκολη ημερομηνία έναρξης, τα πρώτα 648 μπλοκ εκτείνονται και χρονολογούνται από την 1η Ιανουαρίου 2000. Χρειάζονται μήνες, για να εμφανιστούν οι λέξεις και χρόνια, για να υπάρξουν οι στίχοι.

Το έργο υποστηρίζεται από την πόλη, οπότε με αρκετή χρηματοδότηση το ποίημα θα συνεχιστεί για όσο διάστημα υπάρχουν Σάββατα, μέχρι το τέλος του μέλλοντος!

Κι εδώ μια μετάφραση πάνω-κάτω τι έχει γραφτεί μέχρι αυτήν την ώρα που δημοσιεύεται το άρθρο:

Πρέπει να ξεκινήσετε από κάπου, για να δώσετε στο παρελθόν ένα μέρος, το παρόν γίνεται ολοένα και λιγότερο. Όσο μακρύτερα είστε, τόσο καλύτερα. Προχωρήστε τώρα,

Αφήστε τα ίχνη σας. Ξεχάστε τα φλας, όπου μπορεί να υπάρχετε, ο κόσμος είναι το σχέδιο του δρόμου σας. Υπήρχε μια εποχή που ήσασταν άλλος: πέρασε.

Είστε ο άλλος, όμως. Είστε, όπως γνωρίζετε, το ξόρκι αυτής της ιστορίας. Αυτή είναι η αιωνιότητα. Διαρκεί. Είναι χρόνος. Επομένως, προχωρήστε την ιστορία σας και καταπιείτε. Λέω.

Πείτε μας ποιοι είστε σε κάθε βήμα. Στην ιστορία μας, εξαφανιζόμαστε και μόνο εσείς παραμένετε, μακροπρόθεσμα. Εσείς κι αυτά τα γράμματα, που είναι σκαλισμένα στην πέτρα. Οπως τα γράμματα στον τάφο μας.

Πέφτουν. Ανατέλλουν στον ουρανό σαν δείκτης, για να δείξουν τον ένοχο και να απαιτήσουν περισσότερο χρόνο. Έτσι, μπορούμε να ανέβουμε ίσια, όπως οι άνθρωποι κατά μήκος ενός καναλιού.

Κοιτάξτε στα πόδια τους. Ψάξτε! Δείτε τις εκκλησιές της Ουτρέχτης που προεξέχουν. Σηκώστε τα χέρια, ικετεύοντας μαζί με τους πύργους να έχετε αυτό το προνόμιο: να είστε, τώρα. Ο καιρός είναι καλός.

Στάσου. Η ζωή είναι μάρτυρας του βλέμματός σας στον ορίζοντα. Τα βήματά σας…

Πηγή: Atlas Obscura

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s