ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Γιγαντιαίο σαλάχι θα καθαρίζει ποτάμι

Αρχιτεκτονική πρόταση για τη Σεούλ.

Το «Manta Ray» (Μάντα Ρέι) του Βινσέντ Καλμπό (Vincent Callebaut) είναι ένας πειραματικός σχεδιασμός τοπίου, που στοχεύει στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Αναπτύχθηκε για έναν διεθνή διαγωνισμό.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο προτείνει την τοποθέτηση σταθμών, που θα χρησιμοποιούν ελώδη φυτά για τον καθαρισμό του ποταμού Χαν (Han). Το έργο θα παράγει το 100% των ενεργειακών του αναγκών μέσω ανανεώσιμων πηγών.

Το «Μάντα Ρέι» ξεκινά με την μετατροπή του υπάρχοντος πάρκου στις όχθες του ποταμού, σε έναν «γνήσιο πολιτιστικό κόμβο»: προτείνεται ένα δάσος με ιτιές, μονοπάτια για πεζοπορία, μεγάλες βεράντες, λωρίδες ποδηλασίας κι ένα αμφιθέατρο. Το έργο θα περιλαμβάνει μαρίνες, δεντρο-διαμορφωμένες κατασκευές, κατάστρωμα παρατήρησης με θέα το νησί Μπαν και οπωρώνα.

Το «Manta Ray» θα παράγει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του από ένα μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: ηλιακά κύτταρα, αδιαφανή φωτοθερμικά πάνελ και ανεμογεννήτριες. Ταυτόχρονα, προβλέπεται εργοστάσιο βιομεθανιοποίησης, το οποίο θα χρησιμοποιήσει οργανικά και βιοαποικοδομήιμα απόβλητα για την παραγωγή ενέργειας.

Το έργο «είναι ένα παράδειγμα βιοφιλικής και ανθεκτικής αρχιτεκτονικής, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να οικοδομηθεί με τη φύση και όχι εναντίον της, με σεβασμό στη ζωή του ποταμού και επιτρέποντας την τοπική πανίδα και χλωρίδα να ευδοκιμήσουν», λένε οι αρχιτέκτονες.

Πηγή: Inhabitat

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.