FOOD

Γευσιγνώστης και για το γάλα!

Πήξαμε στους ειδικούς!

Μέχρι τις τελευταίες ημέρες γνωρίζαμε τους σομελιέ για το κρασί και τα άλλα οινοπνευματώδη ποτά. Πρόσφατα μάθαμε για ειδικό στο… νερό και τώρα μας προέκυψε και σομελιέ για το γάλα!

Ο Ολλανδός Μπας ντε Γκρόουτ (Bas de Groot), είναι ειδικός στις γεύσεις του γάλακτος, του οποίου είναι λάτρης και πίνει 3 με 4 λίτρα κάθε μέρα!

Ο Bas είναι ο μοναδικός σομελιέ γάλακτος στον κόσμο, και ταξιδεύει στον πλανήτη, δοκιμάζοντας νωπό γάλα και εκπαιδεύοντας τους ανθρώπους για τις ιδιαιτερότητες και τα οφέλη του.

Σε αντίθεση με τους καλύτερους σομελιέ κρασιού, δεν είναι ακόμη σε θέση να αναγνωρίσει ορισμένα γαλακτοκομικά μόνο από τη γεύση τους, αλλά θέλει και άλλα στοιχεία που βασίζονται στη διατροφή των αγελάδων, και το έδαφος από το οποίο τρέφονται.

Για παράδειγμα, το γάλα που προέρχεται από τις αγελάδες που τρέφονται με χόρτα στα λιβάδια, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες και εντελώς διαφορετική γεύση από εκείνη των αγελάδων, τα οποία τρέφονται με καλαμπόκι.

Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι τόσο η ράτσα της αγελάδας όσο και η διατροφή της, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την γεύση του γάλακτος.

«Η γεύση του γάλακτος από αγελάδες που τρώνε μόνο χόρτο είναι σαφώς διαφορετική, πιο φρουτώδης. Το άμυλο του καλαμποκιού δίνει στο γάλα μια διαφορετική γεύση, είναι πληρέστερη, αλλά συχνά με μια πίκρα στην επίγευση» λέει ο Bas. «Αυτή η γεύση είναι πιο κοντά στο γάλα των σούπερ μάρκετ».

Ακόμη ο Bas de Groot δεν είναι οπαδός του ομογενοποιημένου γάλακτος των σούπερ μάρκετ, καθώς τα σφαιρίδια λίπους μειώνονται σε μέγεθος και διασκορπίζονται ομοιόμορφα μέσω του υγρού, περιορίζοντας σημαντικά την πολύπλοκη γεύση του.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το μη ομογενοποιημένο ωμό ή βιοδυναμικό γάλα είναι απείρως καλύτερο, επειδή μπορούμε να δοκιμάσουμε πολλαπλά στρώματα, όπως με τον καφέ ή το κρασί.

«Το γάλα έχει γίνει προϊόν χύδην», λέει ο de Groot. «Πηγαίνει στο φορτηγό γάλακτος και από εκεί στο εργοστάσιο όπου αποσυναρμολογείται και επανασυναρμολογείται ως αποβουτυρωμένο γάλα, ημι-αποβουτυρωμένο γάλα και πλήρες γάλα.

»Ορισμένες ουσίες από το γάλα πωλούνται σε φαρμακευτικές εταιρείες για να κάνουν τα φάρμακα, και έτσι αυτό που παίρνουμε είναι ένα εντελώς νέο γάλα».

Ο Bas έχει πρόβλημα και με την παστερίωση, καθώς ισχυρίζεται πως κάποτε είχε νόημα, αλλά όχι σήμερα.

Υπήρξε μια εποχή που οι άνθρωποι μπορούσαν να πάθουν φυματίωση από το γάλα, αλλά αυτό δεν είναι πια ρεαλιστικός κίνδυνος και έχουμε τρόπους ανίχνευσης άλλων επικίνδυνων βακτηρίων σήμερα.

Ισχυρίζεται ότι όσο δεν είστε έγκυος και έχετε καλή υγεία, το νωπό γάλα είναι απόλυτα ασφαλές.

«Η παστερίωση και η ομογενοποίηση έχουν αρνητική επίδραση στη γεύση του γάλακτος», λέει ο Bas. «Το γάλα γίνεται έτσι, ένα αρκετά άγευστο προϊόν».

Το νωπό γάλα, από την άλλη πλευρά, είναι εντελώς διαφορετικό, έχει πλούσια γεύση, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ. Ο σομελιέ ελπίζει να το αλλάξει αυτό με την εκπαίδευση των ανθρώπων.

«Το κύριο πράγμα που κάνω είναι να λέω την ιστορία της πλούσιας ποικιλίας του γάλακτος», λέει ο Bas.

Πηγή: Oddity Central / Βίντεο Great Big Story

Advertisements

Κατηγορίες:FOOD

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.