ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι σπόροι των φυτών έχουν «μικρούς εγκεφάλους»!

Έτσι, αποφασίζουν για το πότε θα βλαστήσουν.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι σπόροι των φυτών χρησιμοποιούν μικροσκοπικούς «εγκεφάλους», που τους βοηθούν να αποφασίσουν αν θα βλαστήσουν ή θα παραμείνουν αδρανείς.

Αυτοί οι «εγκέφαλοι» δεν έχουν φαιά ουσία, αλλά χρησιμοποιούν τον ίδιο τρόπο επεξεργασίας πληροφοριών, όπως κάνουν οι εγκέφαλοί μας, ερμηνεύοντας μια σειρά από ορμονικά σήματα, για να πάρουν την απόφαση να φυτρώσουν.

«Τα φυτά είναι όπως ακριβώς οι άνθρωποι, με την έννοια ότι πρέπει να σκεφτούν και να λάβουν αποφάσεις όπως κάνουμε εμείς», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μέλετης, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ στην Αγγλία, Τζορτζ Μπάσελ (George Bassel).

Οπως εξήγησε, οι άνθρωποι αποφασίζουν, χρησιμοποιώντας μικρές ομάδες εξειδικευμένων κυττάρων του νευρικού συστήματος μέσα στον εγκέφαλο. Με τον ίδιο τρόπο, «μέσα σε ένα αδρανές σπόρο υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός κυττάρων, όπου λαμβάνεται η απόφαση. Αυτά τα κύτταρα δρουν με παρόμοιο τρόπο με τα κύτταραστο νευρικό σύστημα», επισήμανε ο Μπάσελ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιστήμονες θα μπορούσαν μια μέρα να χρησιμοποιήσουν αυτές τις γνώσεις, για να παράξουν σπόρους που να βλασταίνουν ταυτόχρονα την ίδια εποχή ή με μεγαλύτερη αντοχή ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Η ιδέα ότι τα φυτά μπορούν να αισθάνονται, να ακούν ή να βλέπουν δεν είναι νέα. Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι τα σπορόφυτα στρέφονται προς τους ήχους ορισμένων συχνοτήτων ή επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, όταν ένα ανταγωνιστικό είδος φυτεύεται δίπλα τους. Ακόμη, μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους όταν ο κίνδυνος βρίσκεται κοντά, σύμφωνα με μια μελέτη του 2007.

Έτσι, η ιδέα των «σκέψεων» των φυτών δεν είναι τόσο παράξενη όσο ακούγεται, είπε ο Μπάσελ. Ένας τομέας, όπου η ακριβής επεξεργασία των περιβαλλοντικών πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του φυτού, βρίσκεται στο χρονοδιάγραμμα της βλάστησης ενός σπόρου. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγή: Live Science / Πρώτη εικόνα George Bassel και Matthew Jackson / Άλλες εικόνες Pixabay

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s