ΕΡΕΥΝΑ

Χάρτες με τους μεγαλύτερους κινδύνους της ανθρωπότητας!

Από υπερθέρμανση και προσφυγικό, μέχρι τρομοκρατία και παχυσαρκία!

Οι χάρτες προέρχονται από την πλατφόρμα Earth TimeLapse, μια διαδραστική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από τους ειδικούς της παγκόσμιας ασφάλειας Ρόμπερτ Μουγκά (Robbert Muggah) και το πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον (Carnegie Mellon).

Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί σύνολα μεγάλων δεδομένων από διάφορες πηγές, προκειμένου να παρουσιάσει τους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη, τόσο σε επίπεδο μόλυνσης του περιβάλλοντος, όσο και ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Παγκόσμια ροή προσφύγων

Καταγραφή της παγκόσμιας ροής προσφύγων, από το 2015. Κάθε κόκκινη κουκκίδα αντιπροσωπεύει 17 πρόσφυγες που φτάνουν σε μια χώρα. Οι κίτρινες κουκκίδες αντιπροσωπεύουν ανθρώπους που φεύγουν από την πατρίδα τους.

Το 2015, η συριακή κρίση των προσφύγων έγινε μακράν η μεγαλύτερη πηγή εκτοπισμένων. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ευρώπη, και παρόμοιος αριθμός στη Νότιο Αφρική.

Οι κινήσεις αντικατοπτρίζουν τις συνεχιζόμενες απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια σε ορισμένες από τις πιο εύθραυστες χώρες του κόσμου.

Παγκόσμιες τρομοκρατικές επιθέσεις

Πράξεις τρομοκρατίας παγκοσμίως, από το 2015. Οι κόκκινες κουκκίδες αντιπροσωπεύουν μία πράξη. Όσο μεγαλύτερη είναι η κουκκίδα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των νεκρών.

Τα δεδομένα του Earth TimeLapse παρακολουθούν την τρομοκρατία μέχρι το 1984. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κόκκινος κύκλος, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκταση της τρομοκρατικής δραστηριότητας σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Το 2015, οι αναταραχές στη Νιγηρία και το Καμερούν οδήγησαν σε χιλιάδες θανάτους που προκλήθηκαν από τις δυνάμεις της Μπόκο Χαράμ, που άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων. Οι βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία και την Υεμένη προκάλεσαν επίσης εκατοντάδες θανάτους.

Ενώ οι τρομοκρατικές ενέργειες αντιπροσωπεύουν μια μικρή αιτία θανάτου σε σχέση με τις ασθένειες, το γεγονός ότι είναι πολιτικού χαρακτήρα πράξεις, μπορεί να υπονομεύσουν τις αναπτυσσόμενες κυβερνήσεις και να απειλήσουν τη σταθερότητα.

Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι η τρομοκρατία παγκοσμίως συνεχίζει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Υπερθέρμανση του πλανήτη

Μικρές ανωμαλίες, από το 2017. Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις εμφανίζονται στα πιο σκούρα κόκκινα (ζέστη) και μπλε (ψύξη).

Ένας τρόπος για να δείτε τα σημάδια της αλλαγής του κλίματος είναι να εξετάσουμε πόσες ανωμαλίες θερμοκρασίας έχουν λάβει χώρα κατά τη διάρκεια των ετών.

Οι επιστήμονες ορίζουν ανωμαλίες σε μια κλίμακα βαθμών. Οποιαδήποτε διακύμανση θεωρείται κακή για τη διατήρηση ενός σταθερού κλίματος.

Το Timelapse σηματοδοτεί σταθερότητα σε λευκές, ψυχρότερες θερμοκρασίες σε μπλε χρώμα, και πιο ζεστές σε κόκκινο χρώμα. Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα, τόσο πιο ακραίο είναι το συμβάν θερμοκρασίας.

Σε σύγκριση με τα ελαφριά μπλε και τους χλωμούς κίτρινους του τέλους του 19ου αιώνα, τα στοιχεία για το 2017 δείχνουν τεράστιες κόκκινες περιοχές που δείχνουν διακυμάνσεις 10 μοιρών ή και περισσότερο.

Ένα σημάδι ότι η Γη γίνεται όλο και πιο ζεστή και λιγότερο φιλόξενη σε σχέση με κάθε περασμένο χρόνο.

Φωτιές τη νύχτα

Δεδομένα από το 2016 έδειξαν πόσο ο κόσμος καίει και διαχέει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το Earth Timelapse προσφέρει στοιχεία δύο ετών, τα οποία δείχνουν συνεχή καύση στην υποσαχάρια Αφρική, τη Νότια Αμερική και τη νότια Ασία.

Στις ΗΠΑ, τα διυλιστήρια πετρελαίου και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φωτίζουν τη Βόρεια Αμερική παράλληλα με τις πυρκαγιές της Καλιφόρνιας.

Στην υποσαχάρια Αφρική, ο Muggah αναφέρει ότι οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε εμπορικές εργασίες υλοτομίας που κόβουν δέντρα και βάζουν φωτιά σε χιλιάδες στρέμματα δασών.

Νέες μολύνσεις από τον ιό HIV

Νέες μολύνσεις από τον ιό HIV σε όλο τον κόσμο, από το 2015. Οι μεγαλύτερες, πιο σκούρες κουκκίδες δείχνουν την αύξηση του αριθμού των περιστατικών.

Το Timelapse δείχνει δεδομένα από το 2015 για το πόσοι νέοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV κάθε χρόνο. Οι πιο ελαφρές κουκκίδες δείχνουν περίπου 1.000 νέες περιπτώσεις. Οι πιο σκοτεινές  κουκκίδες δείχνουν περίπου 100.000 νέες περιπτώσεις.

Τα τέλη της δεκαετίας του 1990 σημειώθηκε η χειρότερη πανδημία του ιού HIV στην ιστορία, φθάνοντας σε 3,47 εκατομμύρια νέες μολύνσεις το 1997. Το 2014, περίπου 2,1 εκατομμύρια είχαν πρόσφατα μολυνθεί.
Συνολικά, 37 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV / AIDS σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Περίπου το 8% των μολυσμένων ατόμων είναι ηλικίας κάτω των 15 ετών.

«Εύθραυστες πόλεις»

Εύθραυστες πόλεις του κόσμου, είναι αυτές που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη ραγδαία αστικοποίηση, την υψηλή ανεργία, τον κίνδυνο φυσικής καταστροφής και τη βία.

Σύμφωνα με στοιχεία τις τελευταίας διετίας, από το 2015, οι πόλεις αυτές πολλαπλασιάζονται και απλώνονται σε όλον τον πλανήτη. Οι κόκκινες κουκίδες δείχνουν τα υψηλότερα επίπεδα κινδύνου κατάρρευσης.

Το 2015, το ινστιτούτο Ιγκαραπέ (Igarapé) κατέταξε τις πόλεις του κόσμου με βάση το πόσο εύθραυστες είναι. Έδωσε βαθμολογία σε κάθε πόλη, από 1,0 έως 3,1. Μεγαλύτερες βαθμολογίες σήμαιναν μεγαλύτερους κινδύνους.

Οι πιο εύθραυστες πόλεις ήταν κυρίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σε χώρες όπως η Σομαλία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

«Όλες οι πόλεις είναι εύθραυστες σε κάποιο βαθμό», λέει ο Muggah. «Αλλά αυτό που χωρίζει μια πόλη όπως η Νέα Υόρκη από μια άλλη, όπως το Μογκαντίσου, στη Σομαλία είναι γενικά ο βαθμός στον οποίο η τοπική κυβέρνηση παρέχει βασικές υπηρεσίες στους πολίτες της».

»Δεν προσφέρουν ισότητα, ασφάλεια, προσιτή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ή επαρκείς πόρους κατά τη διάρκεια περιβαλλοντικών καταστροφών», επισημαίνει.

Παχυσαρκία

Τα στοιχεία για την παχυσαρκία είναι από το 2013. Όσο πιο έντονα είναι τα χρώματα στο χάρτη, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για μια σειρά από θανατηφόρα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Σε όλο τον κόσμο, τα στοιχεία για το 2013 δείχνουν ότι οι χώρες τείνουν προς τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Οι ΗΠΑ, μέρη της Αφρικής και της Αυστραλίας δείχνουν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι 30% ή περισσότερο.

Σχεδόν πριν από 30 χρόνια, υπήρχε μόνο μία χώρα σε αυτό το ποσοστό. Οι περισσότερες κυμαίνονταν γύρω στο 15% ή λιγότερο.

Πηγή: Business Insider

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.