ΤΕΧΝΗ

Το άγαλμα που μιμείται τους περαστικούς!

Κάνει τις κινήσεις που… βλέπει!

Ένα άγαλμα έξι μέτρων στο Λονδίνο, διαφέρει από τα άλλα γλυπτά, καθώς έχει τη δυνατότητα να κινεί χέρια του, το πάνω μέρος του σώματος του και το κεφάλι, ακολουθώντας τις κινήσεις των περαστικών.

Το άγαλμα που είναι τοποθετημένο από το 2007 κοντά στο μουσείο μοντέρνας τέχνης Τέιτ, είναι έργο μια ομάδας καλλιτεχνών, που ονομάζεται Γκρεϊγουόρλντ (Greyworld), και λέγεται: «Μνημείο του Άγνωστου Καλλιτέχνη».

Το χαλαρό κοστούμι του αγάλματος, αποτελείται από λεπτά στρώματα αλουμινιού, μέσα στα οποία υπάρχουν κάμερες και αισθητήρες.

Όταν οι περαστικοί κάνουν κάποια κίνηση, οι κάμερες λαμβάνουν τα σήματα και ενεργοποιούν το παιχνίδι της μίμησης από το άγαλμα.

Μια λατινική επιγραφή στη βάση του γλυπτού, μεταφράζεται: «Μην χειροκροτήσετε, απλά πετάξτε χρήματα». Θέλοντας να παρομοιάσει το άγαλμα με τους καλλιτέχνες του δρόμου.

Ο «άγνωστος καλλιτέχνης», είναι ανιματρόνικ (animatronic), δηλαδή μια μηχανική μαριονέτα που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς και ρομποτικούς τρόπους και μέσα, για την προσομοίωση της ζωής.

Το animatronics είναι ένα πολυεπιστημονικό πεδίο που ενσωματώνει την ανατομία, τη ρομποτική, τη μηχανική και το κουκλοθέατρο, με αποτέλεσμα τη ζωηρή κίνηση.

Τα στοιχεία του τροφοδοτούνται συχνά από πεπιεσμένο αέρα, υδραυλικά συστήματα ή ηλεκτρονικά μέσα, και μπορούν να λειτουργήσουν με έναν υπολογιστή, ακόμα και με τηλεχειρισμό.

Οι ενεργοποιητές κίνησης χρησιμοποιούνται συχνά για να μιμηθούν τις κινήσεις των μυών και να δημιουργήσουν ρεαλιστικές κινήσεις στα άκρα.

Τα σύγχρονα animatronics έχουν βρει εκτεταμένες εφαρμογές σε ειδικά εφέ ταινιών και θεματικά πάρκα, με βασικό στόχο τη διασκέδαση.

Πηγή: Atlas Obscura / Βίντεο Guardian

Advertisements

Κατηγορίες:ΤΕΧΝΗ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.