ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα πεύκα που κλίνουν πάντα προς τον ισημερινό!

Είτε βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο, είτε στο νότιο.

Ονομάζονται πεύκα Κουκ (Araucaria columnaris) και μπορεί να τα βρει κανείς σε πολλά μέρη στον κόσμο. Είναι ψηλά και δεν φαίνεται να αναπτύσσονται ίσια. Προέρχονται από τη Νέα Καληδονία, ένα τροπικό αρχιπέλαγος στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. τα δέντρα ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στη δεύτερη αποστολή του καπετάνιου Τζέιμς Κουκ.

Αυτά τα πεύκα αποτελούν μια δημοφιλή επιλογή για πάρκα και κήπους. Μπορούν να φτάσουν τα εξήντα μέτρα ύψος και εξαιτίας των κλαδιών τους που είναι μικρά, έχουν μια χαρακτηριστική στενή εμφάνιση. Όμως, ξεχωρίζουν για την κλίση τους που τα δείχνει σαν… μεθυσμένα!

Η επιστημονική παρατήρηση ξεκίνησε από τον βοτανολόγο Ματ Ρίτερ (Matt Ritter), του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφρόνιας. Η περιεργειά του παρακινήθηκε, όταν είδε τα πεύκα στην Καλιφόρνια και στη Χαβάη να κλίνουν νότια. Συνάδελφοί του, από την άλλη, τού ανέφεραν ότι η κλίση στο νότιο ημισφαίριο κατευθύνεται προς το βορρά.

Ο Ρίτερ πήρε σοβαρά το θέμα και μαζί με την ομάδα του, προχώρησαν σε μετρήσεις από 256 δέντρα σε δεκαοχτώ περιοχές, σε πέντε ηπείρους, ανάμεσά τους και η Νέα Καληδονία. Οι ερευνητές απέκλεισαν από τις μετρήσεις τους δέντρα, των οποίων η ανάπτυξη μπορούσε να επηρεαστεί από κάποιο άλλο αντικείμενο, όπως κτίριο.

Κατέγραψαν το ύψος κάθε δέντρου, τη διάμετρο του κορμού, την κατεύθυνση της πυξίδας και την έκταση της κλίσης. Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν τα πεύκα Κουκ αποδείχθηκαν πιο συστηματικά στις κλίσεις τους από ό, τι μπορούσε κανείς να περιμένει. «Έχουμε αποκαλύψει ένα εκπληκτικά συνεπές μοτίβο», ανέφερε η ομάδα.

Κατά μέσο όρο, τα πεύκα γέρνουν κατά 8,05 μοίρες, κλίνουν προς τα νότια στο βόρειο ημισφαίριο και προς την αντίθετη κατεύθυνση στο νότιο ημισφαίριο. Λιγότερο από 9% των δέντρων που μετρήθηκαν, δεν ήταν σύμφωνο με αυτό το μοτίβο.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι παίζει σημαντικό ρόλο και το γεωγραφικό πλάτος: Όσο πιο μακριά από τον ισημερινό μεγάλωναν τα δένδρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η κλίση.

Πολλά φυτά είναι γνωστά για την τάση τους να κλίνουν προς μια φωτεινή πηγή. Ωστόσο, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που βοηθάει τα δέντρα να παραμένουν όρθια: είναι η ικανότητά τους να ανιχνεύουν τη βαρύτητα σε μοριακό επίπεδο και επομένως, να κατευθύνουν τις ρίζες και τους βλαστούς στις σωστές κατευθύνσεις.

Ακόμη κι αν ένα μικρό δέντρο αναπτύσσει μια κλίση προς τον ήλιο, αλλά καθώς ωριμάζει, τείνει να διορθώνει αυτήν την ασυμμετρία και να αναπτύσσεται προς τα πάνω, εκτός εάν υπάρχει μια περιβαλλοντική δύναμη που το εμποδίζει, όπως ισχυροί άνεμοι.

Είναι πιθανό τα πεύκα Κουκ (Cook) να έχουν μια γενετική ιδιορρυθμία που τα επιτρέπει να κλίνουν, αναζητώντας περισσότερο φως του ήλιου. Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εκτός από τη βαρύτητα, και το μαγνητικό πεδίο της Γης μπορεί να παίζει ρόλο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Ecology.

Πηγή: Science Alert / Πρώτη εικόνα Christian Defferrard

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.