ΕΡΕΥΝΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει τη διάρκεια ζωής

Αυστραλιανή έρευνα ανοίγει νέους δρόμους στην Ιατρική.

Η ικανότητα του υπολογιστή να προβλέψει τη διάρκεια ζωής ενός ασθενούς κοιτάζοντας τις εικόνες των οργάνων του, είναι ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα χάρη στη νέα έρευνα, η οποία διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και από τη Σχολή Επιστημών Υπολογιστών, χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη, για να αναλύσουν την ιατρική απεικόνιση των θωράκων 48 ασθενών. Αυτή η ανάλυση, με βάση τον υπολογιστή, ήταν σε θέση να προβλέψει ποιοι ασθενείς θα πεθάνουν μέσα σε πέντε χρόνια, με ακρίβεια 69%, σε σχέση με τις παραδοσιακές προβλέψεις των κλινικών ιατρών.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους που χρησιμοποιεί ιατρικές εικόνες και τεχνητή νοημοσύνη.

«Η πρόβλεψη του μέλλοντος ενός ασθενούς είναι χρήσιμη, επειδή μπορεί να επιτρέψει στους γιατρούς να εφαρμόσουν θεραπείες», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Λουκ Γουόκντεν-Ράινερ (Luke Oakden-Rayner).

«Η ακριβής αξιολόγηση της βιολογικής ηλικίας και η πρόβλεψη της μακροζωίας ενός ασθενούς έχει περιοριστεί μέχρι τώρα από την αδυναμία των γιατρών να κοιτάξουν μέσα στο σώμα και να μετρήσουν την υγεία κάθε οργάνου», επισήμανε.

«Η έρευνά μας έχει διερευνήσει τη χρήση της «βαθιάς μάθησης», μιας τεχνικής όπου τα συστήματα υπολογιστών μπορούν να μάθουν πώς να κατανοούν και να αναλύουν τις εικόνες», πρόσθεσε.

«Αν και για τη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκε μόνο ένα μικρό δείγμα ασθενών, η έρευνά μας δείχνει ότι ο υπολογιστής έχει μάθει να αναγνωρίζει τις σύνθετες απεικονιστικές εμφανίσεις των ασθενειών, κάτι που απαιτεί εκτεταμένη κατάρτιση για εμπειρογνώμονες», τόνισε ο Γουόκντεν-Ράινερ.

Αν και οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ακριβώς τι είδαν τα ηλεκτρονικά συστήματα στις εικόνες, για να κάνουν τις προβλέψεις τους, οι πιο σίγουρες προβλέψεις έγιναν για ασθενείς με σοβαρές χρόνιες ασθένειες, όπως εμφύσημα και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

«Αντί να επικεντρωθούμε στη διάγνωση ασθενειών, τα αυτοματοποιημένα συστήματα μπορούν να προβλέψουν τα ιατρικά αποτελέσματα με τρόπο που οι γιατροί δεν εκπαιδεύονται να κάνουν, ενσωματώνοντας μεγάλους όγκους δεδομένων και ανιχνεύοντας λεπτές μορφές», είπε ο Δρ Oakden-Rayner.

«Η έρευνά μας ανοίγει νέες οδούς για την εφαρμογή της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης στην ανάλυση ιατρικών εικόνων και θα μπορούσε να προσφέρει νέες ελπίδες για την έγκαιρη ανίχνευση σοβαρών ασθενειών, οι οποίες απαιτούν ειδικές ιατρικές παρεμβάσεις», σημείωσε.

Οι ερευνητές ελπίζουν να εφαρμόσουν τις ίδιες τεχνικές για να προβλέψουν άλλες σημαντικές ιατρικές παθήσεις, όπως η εμφάνιση καρδιακών προσβολών.

Πηγή: Science Daily / Εικόνες Pixabay

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.