ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βόλτα πάνω στη θάλασσα!

Όταν υποχωρεί το νερό, αποκαλύπτεται ο βυθός!

Ένα μοναδικό φαινόμενο παρατηρείται στη Θάλασσα Βάντεν (Wadden Sea), που καταλαμβάνει την νοτιοανατολική άκρη της Βόρειας Θάλασσας, κατά μήκος των ακτών από τη Δανία μέχρι τις Κάτω Χώρες.

Δύο φορές την ημέρα, εξαιτίας της παλίροιας, η ρηχή θάλασσα υποχωρεί κατά 15 χιλιόμετρα, αποκαλύπτωντας τον λασπωμένο βυθό και τα κρυμμένα «νησάκια» της.

Αυτή η περιοχή περιγράφεται ως «ένα από τα τελευταία φυσικά, μεγάλης κλίμακας, διασταυρούμενα οικοσυστήματα» στη Γη.

Η Wadden Sea καταλαμβάνει μια έκταση 500 χιλιομέτρων και συνολικής επιφάνειας 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Συγκεκριμένα ξεκινά από το Ντεν Χέλντερ (Den Helder) στις Κάτω Χώρες στα βορειοδυτικά, προχωρά πέρα ​​από τις μεγάλες εκβολές ποταμών της Γερμανίας, και φτάνει στο Σκάλιγκεν (Skallingen) βόρεια του Έσμπιεργκ (Esbjerg) στη Δανία.

Για Ολλανδούς και Γερμανούς ένα αγαπημένο χόμπι είναι η πεζοπορία πάνω στη λάσπη της θάλασσας, όπου βρίσκονται γαρίδες, μύδια, καβούρια, αστερίες, σαλιγκάρια και άλλα μαλάκια.

Ο περίπατος, όμως, είναι επικίνδυνος καθώς η λάσπη μπορεί να βουλιάξει ξαφνικά, χωρίς κάποια προειδοποίηση. Για το λόγο αυτό ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδρομές.

Η Wadden είναι απίστευτα πλούσια σε βιοποικιλότητα. Περισσότερα από 10.000 είδη φυτών και θαλασίων πλασμάτων ζουν στην περιοχή αυτή. Από μικροσκοπικούς οργανισμούς έως ψάρια, πουλιά και θηλαστικά, όπως φώκιες.

Περισσότερες από 30.000 φώκιες ζουν εκεί, ψάχνοντας για φαγητό όταν πλημμυρίζει η περιοχή και λιάζονται όταν η θάλασσα απομακρύνεται.

Πολλά είδη ψαριών χρησιμοποιούν τη Wadden Sea ως τόπο για την αναπαραγωγή τους. Επίσης, είναι πλούσια σε τρόφιμα για μεγάλο αριθμό αποδημητικών πτηνών και ψαριών.

Ωστόσο, η ανθρώπινη περέμβαση έχει εξαφανίσει τα ψάρια που ζούσαν στη θάλασσα, όπως ο σολομός του Ατλαντικού, η καστανή πέστροφα, οι οξύρρυγχοι, και άλλα.

Επίσης οι φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού και οι γκρίζες φάλαινες που επισκέπτονταν τα νησιά στη Wadden, εξολοθρεφτηκαν από τους φαλαινοθήρες.

Παράλληλα, το μέγεθος της ίδιας της θάλασσας έχει μειωθεί σε περίπου 50%, από τις αρχικές της διαστάσεις.

Πηγές: Amusing Planet και Wikimedia Commons

Advertisements

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.