ΜΟΥΣΕΙΑ

Το ενυδρείο με τον κοραλλιογενή ύφαλο!

Φιλοξενεί τα πιο σπάνια θαλάσσια πλάσματα!

Το ενυδρείο Τσουραούμι της Οκινάουα  (Okinawa Churaumi Aquarium) ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο όταν άνοιξε το 2002 στις πρώην εγκαταστάσεις της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1975, στο Ocean Expo Park.

Σήμερα, όμως, έρχεται τρίτο, πίσω από το Ενυδρείο της Γεωργίας και του Ντουμπάι.

Συνολικά, φιλοξενεί πάνω από 26.000 πλάσματα από 750 είδη, ενώ υπάρχουν 80 διαφορετικά είδη κοραλλιών μόνο, στον ύφαλο που αναπτύσεται στο εσωτερικό των δεξαμενών του.

Σε μία από αυτές, που θεωρείται η μεγαλύτερη του κόσμου, υπάρχουν φάλαινες, καρχαρίες, και γιγαντιαία σαλάχια.

Αυτό που κάνει το ενυδρείο μοναδικό είναι τα σπάνια πλάσματα που είναι δύσκολο να ζήσουν σε αιχμαλωσία επειδή βρίσκονται, συνήθως, μεταξύ 200 και 700 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Το ενυδρείο αποτελείται από τέσσερις ορόφους, σε έκταση 19.000 τετραγωνικών μέτρων, με συνολικά 77 δεξαμενές που περιέχουν 10.000 κυβικά μέτρα.

Το νερό αντλείται από πηγή της ανοικτής θάλασσας σε βάθος 350 μέτρων, 24 ώρες την ημέρα.Αυτό βοηθά το ενυδρείο να μιμείται τις φυσικές συνθήκες του ωκεανού, και γι’αυτό έχει το όνομά, «Churaumi», που μεταφράζεται ως «καθαρή, όμορφη θάλασσα».

Η κύρια δεξαμενή, με τα μεγάλα θηλαστικά ονομάζεται «θάλασσα Κουροσίο» (Kuroshio Sea), έχει μήκος 35 μέτρα, πλάτος 27 μέτρα και βάθος 10 μέτρα.

Περιέχει 7.500 κυβικά μέτρα νερού και διαθέτει ένα πάνελ από ακρυλικό γυαλί ύψους 8.2 μέτρων και μήκος 22.5 μέτρα. Το γυαλί έχει πάχος 60 εκατοστών και είναι το μεγαλύτερο τέτοιο πάνελ στον κόσμο.

Το ενυδρείο είναι ανοιχτό στην κορυφή, ενώ ο μισός θόλος τους επιτρέπει στους επισκέπτες να περπατούν από κάτω και να αισθανθούν πώς βρίσκονται δίπλα σε καρχαρίες και φάλαινες.

Πηγές: Atlas Obscura και Wikipedia

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s