ΖΩΗ

Τα νησιά των ναυαγών!

Όταν βούλιαζαν τα καράβια τους έμεναν εκεί

Το μικρό αρχιπέλαγος των Νήσων της Μαγδαληνής (Magdalen Islands), στον Κόλπο του Αγίου Λαυρεντίου, στα ανοικτά των ακτών της καναδικής επαρχίας του Κεμπέκ, φιλοξενεί περίπου 12.000 ανθρώπους. Σχεδόν ο καθένας από αυτούς είναι απόγονος ενός επιζώντα από ναυάγιο.

Τα νησιά της Μαγδαληνής, επίσης γνωστά ως «Îles de la Madeleine», έχουν μακρά ιστορία ναυαγίων. Τον 18ο και τον 19ο αιώνα, περίπου 500 σκάφη καταστράφηκαν από την προσάραξη στα ρηχά νερά των νησιών ή την πρόσκρουση σε υφάλους, στη γαλλόφωνη επαρχία του Καναδά.

Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν φάροι στην περιοχή και οι χάρτες δεν ήταν ακριβείς. Με τους δυνατούς ανέμους, την ομίχλη και τα ασταθή νερά, η πλοήγηση ήταν ένα παιχνίδι εικασίας και επιδεξιότητας.

Αποτέλεσμα ήταν πολλά πλοία μαζί με τους επιβάτες τους να χαθούν στα νερά τους. Εκείνοι που επέζησαν επέλεξαν να εγκατασταθούν και να κάνουν τα νησιά σπίτια τους.

Ένα από τα ναυάγια στα νησιά της Μαγδαληνής είναι το πλοίο, το «Θαύμα», το οποίο μετέφερε οικογένειες από την Ιρλανδία, που ήθελαν να μεταναστεύσουν στον νέο κόσμο.

Αιτία του ναυαγίου στις 19 Μαΐου 1847 ήταν μια ισχυρή καταιγίδα, που πέταξε το πλοίο στην ακτή. Ωστόσο, διασώθηκαν από τους κατοίκους οι 446 ψυχές που επέβαιναν.

Μετά από καταγγελίες, τόσο του καπετάνιου του «Θαύματος» και άλλων πλοίων, στις αρχές του 1870 κατασκευάστηκαν οι πρώτοι φάροι, καθώς τότε δεν υπήρχε κανένας, και σήμερα λειτουργούν έξι φάροι γύρω από τα νησιά.

Πολλά από τα ναυάγια βρίσκονται θαμμένα στο βάθος της θάλασσας. Αλλά είναι ορατά από την παραλία των νησιών.

Αρκετά από τα σπίτια στα νησιά της Μαγδαληνής κατασκευάσθηκαν από ξύλο που προέρχεται από τα ναυάγια. Ανάμεσα στα κτίρια και μια εκκλησία 100 χρόνων!

Σήμερα, τα νησιά αποτελούνται κυρίως από γαλλόφωνους και μόνο 550 κάτοικοι μιλούν αγγλικά. Είναι απόγονοι μεταναστών από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ιρλανδία.

Ζουν ουσιαστικά απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν ο κόλπος παγώνει καθιστώντας τα ταξίδια με πλοίο αδύνατα. Ο μόνος σύνδεσμος επικοινωνίας τους με την ηπειρωτική χώρα είναι ένας ασύρματος.

Πηγές: Amusing PLanet και Wikimedia Commons

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s