ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Φουτουριστικό σπίτι κάτω από τη γη!

Σε σχήμα ύψιλον στη Φοινικούντα!

Εντυπωσιάζουν οι εναέριες φωτογραφίες της βίλας Ypsilon που χτίστηκε στην περιοχή της Φοινικούντας στη Νότια Πελοπόννησο, μέσα σε έναν ελαιώνα και μοιάζει σαν ξεπροβάλλει κάτω από το έδαφος.

Το κτίριο, που έχει εμβαδόν 150 τετραγωνικών μέτρων, σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες του Λονδίνου και των Βρυξελλών Τεό Σαραντόγλου Λάλι και την Ντόρα Σβέιτζντ, της εταιρείας LASSA.

Οι διχαλωτές διαδρομές της οροφής δημιουργούν τρεις αυλές που σχηματίζουν ξεχωριστά ημισφαίρια, τα οποία φωτίζονται όλη την ημέρα, ανάλογα με την πορεία του ήλιου.

Το σπίτι βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου που προσφέρει θέα προς τον κόλπο της Σχίζας καθώς και θέα στα βουνά προς τα ανατολικά.

Οι εσωτερικοί χώροι είναι οργανωμένοι σε δύο βασικά μέρη: Έναν πιο ιδιωτικό που περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια και δύο μπάνια με θέα προς τα ανατολικά, και μια πιο κοινή περιοχή προς τον νότο, η οποία περιλαμβάνει την κουζίνα και το σαλόνι, ενώ υπάρχει συνεχής πρόσβαση και στις τρεις αυλές.

Η μορφή του κελύφους από σκυρόδεμα σε συνδυασμό με τη στρατηγική φυτευμένης οροφής και του διασταυρούμενου αερισμού, παρέχει μια περιβαλλοντική απόκριση που αποτρέπει την ανάγκη μηχανικών συστημάτων ψύξης.

Η απομακρυσμένη θέση του έργου σε συνδυασμό με τον περιορισμένο προϋπολογισμό και τη μη τυποποιημένη γεωμετρία, προκάλεσε μια στρατηγική χτισήματος που απαιτούσε μεγάλη ποσότητα προκατασκευής και αυτόματης συναρμολόγησης εκτός εργοταξίου.

Αυτή η τεχνική επέτρεψε τη μείωση του χρόνου κατασκευής σε επτά μήνες χωρίς να υπονομεύεται οτιδήποτε όρος ποιότητας ή υπέρβασης του προϋπολογισμού.

Πηγή: Arch Daily

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s