ΤΟΠΟΙ

Είσοδος σήραγγας μοιάζει με κάστρο!

Κανείς, όμως, δεν γνωρίζει τον λόγο.

Πρόκειται για το Κλέιτον Τούνελ Νορθ Πόρταλ (Clayton Tunnel North Portal), το οποίο «φωλιάζει» πάνω από ένα σιδηροδρομικό τούνελ, στους λόφους Σάουθ Ντάουν, στη Βρετανία. Αποτελούσε μέρος της κατασκευής της σιδηροδρομικής σήραγγας, που συνδέει την πόλη Μπράιτον με το Λονδίνο. Το έργο κατασκευάστηκε το 1841.

Για τρία χρόνια, περισσότεροι από 6.000 άντρες εργάζονταν, για να σκάψουν το τούνελ, μήκους ενός χιλιομέτρου, μέσα στους λόφους από κιμωλία. Ωστόσο, η παράξενη είσοδος της σήραγγας έγινε μετά και κανείς δεν ξέρει την πραγματική απάντηση. Υπάρχουν μόνο κάποιες εικασίες.

Στη δεκαετία του 1800, η ατμοκίνητη αμαξοστοιχία ήταν μια σχετικά νέα τεχνολογία, την οποία πολλοί άνθρωποι φοβόντουσαν. Έτσι, κάποιοι λένε ότι η είσοδος που μοιάζει με κάστρο, έγινε για να «καθησυχάσει» τους επιβάτες, οι οποίοι ταξίδευαν για πρώτη φορά σε σήραγγα, ότι δεν θα κατέβουν στα βάθη της κολάσεως!

Άλλοι λένε ότι η κατασκευή έγινε ως μνημείο για τη δουλειά που έριξαν οι άντρες, προκειμένου να φτιαχτεί η σήραγγα μέσα στους βράχους.

Ωστόσο, η πιο ρεαλιστική ιστορία θέλει τους μηχανικούς να προτείνουν την κατασκευή της εισόδου σε έναν ντόπιο ιδιοκτήτη γης, προκειμένου να τους επιτρέψει να γίνει η σήραγγα.

Μια κατοικία προστέθηκε στην κορυφή της κατασκευής, το 1849, στην οποία ζούσε ένας εργάτης με την οικογένειά του, ο οποίος φρόντιζε να ελέγχει καθημερινά τη σήραγγα και τον φωτισμό των λαμπτήρων πετρελαίου κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής.

Σήμερα, αυτός ο φωτισμός είναι παρελθόν, όμως τουλάχιστον 350 τρένα περνούν κάτω από το σπίτι. Οι κάτοικοί του λένε ότι είναι ήσυχο, «σαν να είσαι στο μάτι του κυκλώνα» που δεν έχει φασαρία.

Ωστόσο, η κατασκευή συνοδεύεται και από ένα θρύλο: Η έλλειψη φωτισμού το 1861 είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν 23 άνθρωποι σε δυστύχημα. Οι επισκέπτες λένε ότι ακόμη και σήμερα παρατηρούν δύο μορφές που περπατούν χέρι-χέρι στην είσοδο της σήραγγας!

Πηγή: Atlas Obscura

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s