ΤΟΠΟΙ

Οι μυστηριώδεις πέτρινοι λαβύρινθοι!

Κανείς δεν γνωρίζει  τι εξυπηρετούσαν!

Στο νησί Μπολσόι Ζαγιάτσκι (Bolshoi Zayatsky) που ανήκει στο αρχιπέλαγος Σολοβέτσκι (Solovetsky), στη Λευκή Θάλασσα της Ρωσίας, καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου.

Πάνω σε αυτό βρίσκονται 13 ή 14 πέτρινοι λαβύρινθοι, καθώς και περισσότεροι  από 850 σωροί με ογκόλιθους και πολυάριθμοι άλλοι πέτρινοι σχηματισμοί, ορισμένοι από τους οποίους είναι σαν ακτίνες, συμβολίζοντας ενδεχομένως τον ήλιο.

Όλοι οι λαβύρινθοι συγκεντρώνονται σε μια έκταση 500 μέτρων, στο δυτικό τμήμα του νησιού. Ένα άλλο τεράστιο συγκρότημα πέτρινων σκηνών στο ανατολικό τμήμα του, δεν περιλαμβάνει λαβύρινθους.

Σε όλα τα νησιά Solovetsky υπάρχουν 35 λαβυρίνθοι, και όλοι έχουν κατασκευαστεί από τοπικούς ογκόλιθους. Οι ανασκαφές στους σωρούς των λίθων έφεραν στην επιφάνεια και κομμάτια οστών.

Οι λαβύρινθοι, που οι ντόπιοι τους λένε «βαβυλώνες», έχουν διάμετρο από 6 έως 25,4 μέτρα και αποτελούνται κατά κύριο λόγο από ογκόλιθους, οι οποίοι έχουν διάμετρο περίπου 30-40 εκατοστά, σε σχήμα σπιράλ.

Συχνά υπάρχουν δύο σπείρες που τοποθετούνται η μία απέναντι στην άλλη, κάτι που έχει παρομοιαστεί με «δύο φίδια με τα κεφάλια τους στη μέση, κοιτάζοντας το ένας το άλλο».

Διακεκομμένα κατά μήκος της σπείρας υπάρχουν παχύτεροι ή ευρύτεροι σωροί λίθων. Τα άκρα των σπειρών είναι επίσης ευρύτερα.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί χτίστηκαν αυτοί οι πέτρινοι λαβύρινθοι. Μια θεωρία αναφέρει ότι συμβολίζουν ένα σύνορο μεταξύ αυτού του πάνω και του κάτω κόσμου, ενώ μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένες τελετουργίες, ώστε να βοηθήσουν τις ψυχές των νεκρών να ταξιδέψουν.

Μια άλλη υπόθεση είναι ότι οι λαβύρινθοι ήταν παγίδες ψαριών, καθώς χτίστηκαν κοντά στη θάλασσα και τα επίπεδα νερού ήταν πολύ υψηλότερα πριν από 5.000 χρόνια, όταν πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν.

Τα ψάρια έμπαιναν σε αυτούς, παγιδεύονταν και μπορούσαν εύκολα να τα μαζέψουν οι ψαράδες.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι μέσα στις γραμμές των λαβυρίνθων υπήρχε η σχηματική αντανάκλαση της τροχιάς του ήλιου και του φεγγαριού, και έτσι χρησιμοποιήθηκαν ως ημερολόγια.

Πηγές: Amusing Planet και Wikipedia

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s